IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво може да се обърка на Wall Street през 2016 г.?

Фактори от рода на дестабилизиращи избори в САЩ до проблеми в Близкия изток и Китай могат да ударят жестоко фондовия пазар

16:15 | 29.12.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Като цяло 2016 г. би трябвало да бъде добра година за американския фондов пазар, пише Ройтерс.

Решението на Федералния резерв на САЩ (Фед) да вдигне лихвените проценти е сигнал за доверие в икономиката, а годините, в които се провеждат президентски избори, обикновено възнаграждават инвеститорите. Повечето експерти прогнозират седма година за текущия бичи пазар, като стратезите в последно проучване на агенцията очакват широкият борсов индекс Standard & Poor's 500 да приключи 2016 г. при ниво от около 2 207 пункта, или с близо 8% повече от текущото си ниво.

Но доста неща могат да се объркат. Същите стратези изготвиха дълъг списък с препятствия. В него попада всичко – от дестабилизиращи избори в САЩ до проблеми далеч в чужбина. Всичко това може да удари жестоко акциите.

Компаниите могат да спрат да трупат печалби

По-голямата част от 30-те анкетирани от Ройтерс анализатори посочват слабите печалби като важен проблем. След като растежът на печалбите на компаниите в състава на S&P се очаква да е без промяна през 2015 г., акциите вече са скъпи. Пазарът се търгува на приблизително 19,3 пъти печалбите, или доста над средните 15. Всяко спадане на печалбите може да направи акциите дори още по-скъпи.

Анализаторите на Thomson Reuters сега очакват ръст на приходите от 3,9% през 2016 г., което означава, че всяко увеличаване на разходите може да задържи печалбите без изменение за втора поредна година.

По-скъпият долар може да задълбочи болката

Доларът, който е поскъпнал с 8,4% спрямо кошница от валути през 2015 г., се очаква да поскъпне и през 2016 г., след като САЩ увеличават лихвите, докато други държави разхлабват паричната политика.

Това допълнително ще потисне продажбите на американските компании с голямо международно присъствие, защото така американските стоки са по-скъпи в чужбина.

„Ако имаме подобно движение, то ще имаме удар за близо 28 млрд. долара върху корпоративна Америка“, коментира главният изпълнителен директор на консултантската фирма за управление на валутен риск FireApps Волфганг Костер. Той очаква през първото тримесечие доларът да ореже 3-4 цента от печалбите на една акция на американските компании с експозиции в чужбина.

Населението може да избере повърхностен кандидат

В исторически план акциите се справят добре в година с президентски избори, като S&P расте в 13 от 16-те години с президентски избори от 1950 г. насам, без значение от коя партия е победителят, показва справка на Stock Trader's Almanac.

Но стратезите се чудят дали 2016 г. няма да е едно от изключенията в тенденцията на фона на кандидатурите на Доналд Тръмп и Бърни Сандърс.

„Колкото по-краен е даден кандидат, толкова по-малко приеман от фондовия пазар обикновено е кандидатът“, коментира инвестиционният стратег в Allianz Global Investors Кристина Хупър. Според нея активността по време на изборите през годината ще допринася за пазарната волатилност.

Фед може да стане агресивен

Фондовият пазар реагира позитивно на 16 декември, когато Федералният резерв на САЩ увеличи лихвите и на фона на силните намеци, че може да покачва лихвите по-бавно в бъдеще.

Но ако централната банка продължи да вдига лихвите, без да вижда по-висока инфлация или ръст на печалбите, това може да подкопае представянето на акциите. При покачване на лихвите акциите губят своята привлекателност за сметка на други активи като облигациите.

Суровините могат да продължат да поевтиняват

Продължаващият спад на цените на петрола, който нарани енергийните компании, банките и инвеститорите, които получиха кредити, изплаши някои инвеститори.

Американският суров петрол струва малко под 37 долара за барел, или с над 65% под стойността си от юни 2014 г. Ако цените на петрола и другите суровини не успеят да се стабилизират, рискът е разпространяване на дефлацията, като спадащите печалби в тези сектори се пренесат върху финансовите фирми, коментира главният стратег в Wells Fargo Funds Management Джон Манли.

Потребителят може да плати сметката

Дори когато бензинът е под 2 долара за галон, потребителите не се изкушиха да харчат много, а по-високите лихви могат да ги подтикнат да спестяват още повече.

Съотношението цена/продажби на S&P 500 вече прехвърли предишни пикове, отчита портфолио стратегът в BMO Private Bank Джеф Венигер. Без продажби цялата верига от подобряващи се печалби и растяща икономика ще се насочи на юг.

Китай се приземява твърдо, а други страни не се справят по-добре

През август китайските акции поевтиняха и американският фондов пазар реагира. След като прогнозите пред втората по големина икономика в света са все още слаби, инвеститорите се опасяват, че това може да повлияе негативно на търсенето на суровини, валути и други активи. Освен това слабостите в Китай могат да се разпространят по цялото земно кълбо, удряйки развиващите се пазари и САЩ.

Нещо голямо и ужасно може да се случи

Поне 9 от анкетираните стратези посочват тероризма или нестабилността в Близкия изток сред най-големите заплахи за фондовия пазар през 2016 г.

„Очевидният риск е някакъв вид геополитическо събитие, което да замрази пътуванията и търговията. Може да се случи“, вярва главният инвестиционен консултант на Federated Investors Стив Аут. Евентуално терористично събитие може да накара хората да си останат вкъщи, да не посещават публични събития.

Въпреки че цената на петрола, която пада свободно, се оказва лош фактор за акциите, обратът няма непременно да помогне. Една системна криза в Близкия изток може лесно да доведе до ръст на цените, което ще доведе до покачване на разходите за домакинствата и бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Ясно... Танасе... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
d333
преди 8 години
55.6 трилиона евро?.... Леле, това е повече от БВП на цялата Земя. Тези са се ушили яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Сегашната сгрешена парична система е водещият причините за актуални кризи.Ако не се съобразим с тази истина не е възможно успешно спасение от болезнени вреди.Истината е полезна и за Вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Абе ти освен за сгрешена парична система за друго можеш ли да говориш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Иван Митев
преди 8 години
Работещите на Wall Street и всички други участници в стопанския живот са жертви в условия на сгрешена парична система. При запазване на тази държавна грешка е необходимо достатъчно време и катастрофална криза ще нанесе болезнени вреди.За спасение е необходимо прекратяване на въведената сгрешена парична система чрез подобрение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
През последните 25 години САЩ господствуваха тотално на планета , като победители в Студената война. В момента Китай и Русия им хвърлиха ръкавицата и от изхода на тази борба ще зависи всичко останало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Но през месец март 2013 г. се оказа, че банката с най-голям дериватен дълг не се намира в САЩ, а в сърцето на Европа, по-точно във Франкфурт, и се нарича Deutsche Bank. Става дума за 55,6 трилиона евро (преизчислено дава 72,8 трилиона долара), с 2 трилиона повече от JP Morgan.Капиталовата и адекватност е около 2-3% и т.н. затова се прави всичко възможно да не стане ефекта на доминото при банките - банковата ваканция в Кипър ще е като детска играчка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Според мен "черния лебед" на 2016 може да дойде от най-неочакваното място и то е от сърцето на еврозоната Германия. В zerohedge, youtube и няколко други медии обявиха, че Deutsche bank е пред фалит преди няколко седмици. Цената на акциите и е спаднала с между 30-40% за 12 месеца. Тя е реализирала най-високата загуба в историята си и банката се е провалила тотално на стрес-тестовете на ЕЦБ проведени в средата на 2015. Няколко висши мениджъри са подали оставка, готвят се съкращения на 35 хил. души персонал и затварянето клоновете на банката в 10 държави с цел съкращения. Освен това банката е разледвана в САЩ, че е помагала на руски олигарси за пране на пари и оказване помощ за заобикаляне санкциите срещу режима на Путин. Проблемът тук е, че тази банка е около 5-6 пъти по-голяма от Lehman Brothers и тя може да повлече цялата еврозона в бездната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още