IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манолов: Гарантираният базов доход е всъщност преразпределение на ресурсите

Холандският град Утрехт започва пилотно да плаща по 890 евро на малка част от жителите, независимо дали работят или не

11:38 | 29.12.15 г. 6
Манолов: Гарантираният базов доход е всъщност преразпределение на ресурсите

Гарантираният базов доход представлява преразпределение на ресурсите, така че всеки да получи средства за своето базово съществуване, смята президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов. Пред "Нова телевизия" той коментира новината за въвеждането на базов доход в холандския град Утрехт.

Според него в последните години все по-ясно се наблюдава тенденцията към разширяване на пропастта между доходите - ниски и високи, тоест населението навсякъде по света обеднява. Именно това е и причината да се търсят начини за преодоляване на проблема и базовият доход е едно от дискутираните решения.

Манолов припомни, че ресурсите на планетата не са безкрайни и се налага преразпределението им. В същото време, заради развитието на технологиите, се свиват и работните места, а хората се увеличават. Според него базовият доход е реалистично решение, защото в един момент ще се стигне до там, че хората няма да има какво да работят.

Изчисленията на синдикалиста сочат, че издръжката на човек в България е около 500 лева на месец. Това означава, че базовият доход у нас би трябвало да бъде около тази сума. Хората обаче ще имат стимул да работят, защото ще получават над този доход и ще живеят по-добре, смята още Манолов.

В холандския град Утрехт месечно ще бъдат отпускани по 890 евро под формата на помощи за малка група жители, независимо дали работят или не. "Ние не наричаме това базов доход, за да не си помислят хората, че ще получават пари, за да стоят вкъщи и гледат телевизия", коментират от общинския съвет в града, цитирани от британското издание The Guardian.

Гражданите на Утрехт, които получават държавната помощ, ще могат да увеличават доходите си, ако си намерят и допълнителна работа, става ясно още от плановете на общината. Подобна идея има и във Финландия

Идеята за гарантиран базов доход съвсем не е нова. Още през 1797 година Томас Пейн предлага система, според която всеки, в зависимост от неговата възраст, да получава средства от държавата, с които може да прави каквото си поиска.

Пред "Нова телевизия" Димитър Манолов припомни, че преди година темата беше повдигната и в ЕС. Дори имаше идея за създаване на европейски фонд, чрез който да бъде финансирано отпускането на средствата на територията на общността. Според синдикалиста в това има логика, тъй като ЕС разходва средства за различни безмислени политики, а може да изхрани населението си.

"Засега дебатът по темата в европейските институции не е започнал", коментира още Манолов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Св.ап.Павел е казал ''който не иска да работи не трябва и да яде'' и въпроса е как да се подържа безработица до 2-3% ,и аз мога да е подържам столетия Иконом. отдел на ООН наскоро предложи последната мярка - 4 дневна раб.седмица ПРОСТО Е - забрана на офшорки и т.н. регулации с цел 6% бюдж.излишъци които през прозрачни обществени поръчки за точно определени неща за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща за да се подържа безработица до 2-3% (ако трябва по два пъти ще се метат и мият улиците и камъни от реката ще се вадят и шишарки от гората ще се събират за да има работа а не соц.помощи) Аз съм против да се раздават безразборно соц.помощи особено кеш тоест трябва ваучери за енергия и обществени кухни защото купоните за храна в САЩ за 50-те милиона американци също не ми харесват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 8 години
"Гарантираният базов доход е всъщност преразпределение на ресурсите " - мамин златен то и всички данъци са преразпределение на ресурсите бря . Това просто е поредната глупост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Аха...голем смисъл има за кафевите хора...те най обичат да получават по равно , а кой ше бачка не казваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 8 години
в това има смисъл колкото магаре-космонафт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
"Според синдикалиста в това има логика, тъй като ЕС разходва средства за различни безмислени политики, а може да изхрани населението си."В това има смисъл - парите от Европа да се разпределят по равно между хората .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
doc
преди 8 години
"helicopter money for the people"...chudno prosto...s biasna skorost sme se zasilili kam propastta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още