IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter, Facebook и Google ще премахват речта на омразата в 24-часов срок

Потребителите и антирасистките групи ще могат по-лесно да докладват на екипите на трите компании за насаждане на омраза

18:02 | 16.12.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Facebook, Google и Twitter са се съгласили да премахват речта на омразата от своите уебсайтове в рамките на 24 часа. Това е нова стъпка в борбата срещу онлайн расизма, свързан с бежанската криза, предава Ройтерс.

Новината беше обявена от германското правителство. Берлин от известно време се опитва да накара социалните мрежи да се справят с увеличаването на коментарите срещу чужденците в момент, в който страната се опитва да овладее наплива на бежанци. Очакванията са пристигналите в страната през тази година да достигнат 1 млн. души.

Новото споразумение предполага, че потребителите и антирасистките групи ще могат по-лесно да докладват на екипите на трите компании за насаждане на омраза, коментира германският министър на правосъдието Хайко Маас.

"Когато границите на свободата на словото са преминати, когато става дума за криминални прояви, противодържавна дейност, подбуждане към извършване на престъпления, които заплашват хората, подобно съдържание трябва да бъде изтрито от мрежата“, заяви Маас. „Ние се съгласихме, че това трябва да се случва в рамките на 24 часа“, допълва той.

Миналия месец Германия започна разследване срещу ръководителя на представителството на Facebook в Европа за провал в премахването на расистка реч от социалната мрежа.

Мартин От, управляващият директор на Facebook за Северна, Централна и Източна Европа, който е базиран в Хамбург, може да бъде подведен под отговорност за неуспеха на платформата да заличи обиди, съобщи говорителят на германската прокуратура през миналия месец.

Говорител на компанията пък обясни, че няма реално нарушаване на германските закони от Facebook и нейните служители.

Фирмата си партнира с групата FSM, която прави мониторинг на доставчиците на мултимедийни услуги на доброволни начала, и заяви, че ще насърчи своите потребители да са по-активни в борбата с расизма.

През почивните дни вандали нападнаха офиса на Facebook в Хамбург и нанесоха щети на входа на сградата, припомня информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Импе, няма "свободното" интернет-пространство, всичко е частно бате , на нЕкои хора, комбина, картел, монопол, олигарси, както искаш ги наричай, държат здраво, имитацията е поголовна :) ...толерастия, наркотирастия, голем бизнес е това, много голем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
.... :)))) темата пък за "бузите", техните видове и използване може да бъде и доразвита наистина......хехехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5roff
преди 8 години
Точно !!! Тихи форми от типа толерантност , евроценности , опедерастяване , легализация на тревичката ...и ето всички сме братя и всички подаваме не само другата буза , ами и повтаряме !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
Без никакви конспирации, не стана ли ясно на всички че, една/или клонирана в две-три части/ определена група от хора, в чийто ръце е основното богатство/или контрола върху него/ има за цел населението по света да стане "равно", сива еднаква маса. От там формата на управление/защото без такова не може и е неизбежно/ на това стадо е само една. Опасността в перспектива от "грешка" или "грешно натиснат бутон" също става реална и с предвидими последици. И понеже мислещите хора се опълчиха яростно на идеята, стартира постепенното и налагане под друга, "тиха", форма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още