IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте броят на банките, които предлагат ниски лихви по кредитите и депозитите

Тенденцията е налице на фона на готовността на банките да облекчат кредитните си стандарти и очакванията на БНБ за спад на лихвите

17:06 | 15.12.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Все по-малко банки в България предлагат високи лихвени проценти по депозитите, а все повече банки – по-ниски лихвени проценти по жилищните кредити. Това става ясно от третото за тази година тримесечно издание на икономическия преглед на Българска народна банка (БНБ).

Тенденцията е налице на фона на готовността на банките да облекчат кредитните си стандарти както за фирмите, така и за домакинствата. Освен това тя идва и на фона на прогнозите на централната банка, че лихвените проценти по депозитите и по банковите кредити ще продължават да падат до края на 2015 г. и в началото на 2016 г.

Все по-ниски лихви по депозитите

През третото тримесечие на 2015 г. броят на банките в България, предлагащи лихвени проценти по нови депозити в левове в интервала от 2% до 3%, е паднал до 5. За сравнение през май 2015 г. броят им е бил 11, докато през септември 2014 г. дори е имало две банки, които са давали лихви по депозитите над 4%.

Графика: БНБ

Броят на банките, които сключват нови депозити при лихвен процент в интервала 2-3% намалява за сметка на увеличения брой банки, предлагащи лихвени проценти до 1% и в интервала 1-2%, отчита БНБ. Разпределението по банки показва, че към септември 2015 г. средният лихвен процент не надвишава 3%.

През периода юни-септември 2015 г. средното лихвено ниво се понижи с 13 базисни точки до 1,54%, изчислява централната банка. Освен това среднопретегленият лихвен процент по новите срочни депозити за нефинансови предприятия и домакинства възлезе на 1,2% при 2,1% в края на 2014 г.

Лихвените проценти по новите срочни депозити продължават да падат без значение от вида на валутата, в която са отпускани. Към септември наблюдаваното понижение на лихвите бе по-съществено при депозитите в левове и в евро, докато при тези в долари намалението беше по-малко. По-голямата част от депозитите на фирми и домакинства са в левове, докато влоговете в чуждестранна валута, основна част от които са в евро, остава без промяна при 42,7%.

Все по-ниски лихви по кредитите

През третото тримесечие броят на банките, предлагащи лихвени проценти по нови жилищни кредити в евро до 6%, е нараснал до 10. За сравнение през май 2015 г. броят им е бил 7, като през септември 2014 г. е имало четири банки, които са давали лихви по жилищните еврови заеми до 6%. Към септември тази година само две банки са кредитирали при лихви в интервала 7-8%.

Графика: БНБ

Разпределението на БНБ показва, че средният лихвен процент не надвишава 8%. През разглеждания период средният лихвен процент по жилищните кредити в евро се понижи с 45 базисни точки до 5,84%.

Данните на централната банка разкрива още, че през деветмесечието на 2015 г. тенденцията за спад на годишния процент на разходите (ГПР) по новоотпуснатите кредити за домакинства се запазва както при потребителското, така и при жилищното кредитиране. От началото на годината и при двата вида кредити намаляват както лихвените, така и нелихвените разходи. БНБ отчита, че спадът на лихвите има по-голям принос за намалението на ГПР. Към септември ГПР по потребителските кредити се равнява на 11,6%, а по жилищните кредити – на 6,7%.

Запазващата се слаба кредитна активност в условията на нарастващи ликвидни средства в банковата система е основният фактор, който БНБ посочва относно продължаващия спад на лихвените проценти по нови кредити.

„Тенденцията към намаление на лихвените проценти по нови кредити за домакинства и нефинансови предприятия е в съответствие с твърдението за облекчаване на кредитните условия по отношение на лихвените проценти, застъпено от банките в провежданата от БНБ анкета за кредитната дейност“, пише в тримесечния „Икономически преглед“.

Спрямо края на 2014 г. при фирмените кредити има понижение на лихвите и при трите основни валути – левове, евро и долари. Към септември 2015 г. лихвените проценти по новоотпуснати кредити, чиято оригинална валута са евро и левове, достигнаха, съответно 6,9% и 6,6%, а по кредити, деноминирани в долари – 7,8%.

Като цяло е налице тенденция намалението на лихвените проценти да е по-слабо по кредитите, отколкото по депозитите. През последното тримесечие на 2015 г., както и през първите три месеца на 2016 г., БНБ очаква понижението на лихвените проценти да продължи.

Кредитни стандарти

През второто и третото тримесечие на годината кредитните условия са били по-благоприятни в сравнение с тези през първите три месеца.

„През второто тримесечие на 2015 г. банките смекчиха политиката си за отпускане на фирмени кредити главно по отношение на лихвените проценти и таксите и комисионите и затегнаха условията по отношение на максималния размер на кредита и премията за по-рискови заеми“, отчита още БНБ в своето тримесечно издание.

При кредитите за домакинства централната банка регистрира облекчаване на условията за отпускане на жилищни кредити, докато политиката на банките по отношение на потребителските кредити се запази без промяна спрямо първото тримесечие.

Факторите, които според резултатите от анкетата на БНБ сред търговските банки са допринесли за облекчаване на кредитните стандарти през второто тримесечие, са свързани с намалението на цената и увеличението на обема на привлечените средства, конкуренцията от страна на други банки и липсата на алтернативни доходоносни инвестиции.

Същевременно фактори, които са ограничили облекчаването на банковите стандарти през тримесечието, са били несигурната макроикономическа среда, кредитният риск и рискът, свързан с обезпечението.

За третото тримесечие на 2015 г. банките също формираха очаквания за по-хлабава кредитната политика по отношение на фирмите и домакинствата. Но през периода кредитната активност остана слаба, като явно ще остане такава и до края на 2015 г.

„До края на годината не очакваме съществено изменение в тенденциите при кредита за неправителствения сектор и годишният темп на растеж в края на 2015 г. може да бъде около нулата“, посочват от централната банка.

БНБ очаква бавно нарастване на кредита за частния сектор в съответствие с прогнозираното постепенно възстановяване на икономическата активност и очакваното положително въздействие на относително ниските лихвени проценти по кредитите през първото тримесечие на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 8 години
Балонът се надува, надува, надува, надувайте момчета, да стане на парчета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
cymru
преди 8 години
Ами рефинансирайте, защо дремете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Сигурен съм че по стари кредити ще си ги порят и с двуцифрени лихвени проценти! Не като по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Добре че мечтите са безплатни, защото иначе ти щеше да си по-задлъжнял даже от гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
Repoman
преди 8 години
Таз година ниски, догодина отрицателни.Да си го пожелаем и при нас да видим лихви от -0.5% или дори -1.0% по депозитите при нас догодина, отделно и данъка върху приходите от лихви да се запази и да се събира върху сумата на лихвите. Нова година - нов късмет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още