IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръкописи и редки издания донесоха близо 12 млн. евро на търг в Париж

Парите от продажбата на колекцията на френския милионер Пиер Берже ще бъдат предадени на фондацията, която той оглавява

18:20 | 12.12.15 г. 2
Ръкописи и редки издания донесоха близо 12 млн. евро на търг в Париж

Парижката аукцонна къща "Друо" проведе първия от общо 6 търга с произведения на изкуството от колекцията на френския бизнесмен милионер Пиер Берже - един от съсобствениците на в. "Монд", ръководител на благотворителната фондация "Пиер Берже - Ив Сен Лоран", предадоха ТАСС и БТА.

На търга бяха продадени 180 лота на обща стойност 11,68 млн. евро, което е над очакванията.

На първо място в списъка на най-скъпите лотове бе ръкопис на произведението на Гюстав Флобер "Възпитание на чувствата", с който той завършва работата си през 1869 г. За него пожелал анонимност купувач плаща 470 хил. евро.

На второ място бе рисунка с туш и акварел на Виктор Юго. Прочутият писател изобразява на нея руините на готическа кула, обкръжена от дървета. Цената, платена за този уникат, е 400 хил. евро.

Рядко издание на "Цветя на злото" на Шарл Бодлер беше продадено за 225 хил. евро, пет пъти по-голяма сума от очакваната.

Екземпляр на "Мадам Бовари" на Флобер от 1857 година с дарствен надпис на автора, изпратил книгата си на Виктор Юго, беше продаден за 368 хил. евро. Самият Берже е очаквал да бъдат платени поне половин милион евро за любимия му роман.

Редица лотове са били свалени от търга по желание на Пиер Берже. Така например "Максими и мисли, характери и анекдоти" на френския писател-моралист Себастиан Рош Никола дьо Шамфор в подвързия, направена по поръчка на Стендал и с негови бележки към текста, е бил предаден от милионера на Центъра "Стендал".

На много по-ниска цена от реалната, чийто размер обаче не се съобщава, Пиер Берже е продал на Националната библиотека на Франция ръкопис на прочутия роман "Надя" на сюрреалиста Андре Бретон. На аукциона за нея е можело да бъдат получени от 2,5 до 3,5 млн. евро и да бъде поставен рекорд.

Търговете, на които ще бъде продадена колекцията, ще продължат следващата година и ще завършат през 2017 г. На тях ще бъдат продадени 1600 книги, музикални партитури, графики и ръкописи, които се отнасят до обширен период - от XV до началото на XX век.

Парите от продажбата на колекцията, която Пиер Берже е събирал в продължение на 40 години, ще бъдат предадени на фондацията, която оглавява.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още