IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за спасение на енергетиката е набрал 70 млн. лева

От 2016 г. свободно ще бъде договаряна само цената на тока, която е около 40% от цената за цялостната услуга

19:58 | 08.12.15 г. 3
Фондът за спасение на енергетиката е набрал 70 млн. лева

Във фонда "Сигурност за електроенергийната система", създаден с последните промени в Закона за енергетика, са набрани 70 млн. лева. Това са само вноските на производителите на електроенергия и не са внесени парите от търговия с емисии.

Това съобщи зам.-председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов пред БНТ.

Средствата ще бъдат насочени към намаляване на дефицитите в Националната електрическа компания (НЕК), но това ще стане след като бъде ситуирано ръководството на фонда и бъде приет правилник на дейността, допълни депутатът. В началото на декември  енергийното министерство определи членовете на УС на Фонда. Председател е бившият депутат Диан Червенкондев.

В ефира на националната телевизия Валентин Николов и колегата му от БСП - Лява България Таско Ерменков направиха и коментар около предстоящата либерализация на енергийния пазар. Според "червения" депутат освобождаването на електроенергийния пазар е неясно не само за хората, но и за отговорните фактори в държавата.

Валентин Николов пък подчерта, че свободно договаряна ще бъде само една част от цената - на самата електроенергия, която представлява около 35-40% от цената за цялостната услуга по доставка на електроенергия. Останалите компоненти са мрежовите услуги, такса "Задължение към обществото" и т.н.

Двамата отбелязаха значението на правилно определените товарови профили на потребителите, които трябва да бъдат предоставени от електроснабдителните дружества. Припомняме, че по време на информационната кампания на енергийното министерство относно либерализацията на електроенергийния пазар стана ясно, че трите електроснабдителни дружества ще предоставят на енергийния регулатор товаровите профили на своите потребители през януари 2016 година. Те ще бъдат одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и предоставяни на търговците на електроенергия.

Ерменков посочи още, че очаква увеличение на цената на тока след либерализацията на пазара, което ще се превърне в проблем за 60% от крайните потребители в България, които са определяни като енергийно бедни.

Николов обаче е убеден, че този проблем трябва да бъде решен от социалното министерство.

Една от идеите, които представи Таско Ерменков за справяне с енергийната бедност е многотарифност на електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Повечето електромери в градовете и някои близки села около областните центрове са с електронни електромери. Най-много да се наложи да им сменят фърмуера с лицензиран от ДКЕВР нов, отговарящ на промените.Които не са с електронен уред ще има срок за смяната му от ЕРП-то, а докато се смени ще действат по стария закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 8 години
Ще пускаме ли SMS-и за спасение на любимата родна енергетика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
power grid
преди 8 години
С тия електромери каква многотарифност какви пет лева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още