IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Културата и творчеството генерират повече приходи от телекомуникациите

Приходите от визуални изкуства, музика, архитектура, книгоиздаване, кино, видеоигри, медии, реклама и спектакли на живо са 2,25 трлн. долара

10:54 | 03.12.15 г. 1
<p>
	Музеят на валутите в Японската централна банка в Токио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Музеят на валутите в Японската централна банка в Токио. Снимка: Ройтерс

Секторите на културата и творчеството представляват 3 процента от световния брутен вътрешен продукт и дават работа на 29,5 милиона души на планетата – повече, отколкото автомобилната индустрия в Европа, Япония и САЩ. Това сочат данните на първата световна културна панорама, публикувана днес от ЮНЕСКО, предаде АФП.

Приходите от културните индустрии и творческите дейности (реклама, архитектура, книгоиздаване, видеоигри, музика, кино, вестници и списания, спектакли на живо, телевизия, визуални изкуства) се оценяват на 2,25 трилиона долара, а това е повече от телекомуникационните услуги.

"Културните и творческите сектори са основен двигател в икономиките на развитите и развиващите се страни и са сред сферите на човешка дейност, които бележат най-бърз растеж". Това констатират авторите на изследването, публикувано от Международната конфедерация на сдруженията на авторите и композиторите (Confederation internationale des societes d'auteurs et compositeurs - CISAC), която обединява организациите за защита на авторските права в 120 страни, и от ЮНЕСКО.

В изследването се подчертава, че за да бъде използван напълно потенциалът на културата, творците трябва да получават справедливи възнаграждения и че особено на цифровия пазар вземащите политическите решения трябва да проучат въпроса за прехвърлянето на стойността, което в момента облагодетелства техническите посредници във вреда на авторите.

Азиатско-тихоокеанският район, който е лидер във видеоигрите, дава 34 на сто от приходите на културните индустрии на световно равнище и осигурява 40 на сто от заетостта в тях.

Приносът на Европа е 32 процента от приходите и 25 на сто от заетостта със силна концентрация на творци и със 7 от 10-те най-посещавани музея в света.

Северна Америка има дял от 28 на сто в приходите от културна дейност в света и 15 на сто от работните места. Америка е лидер в киното, телевизията и спектаклите на живо.

Телевизията е кралица в Латинска Америка (6 на сто от приходите и 16 на сто от работните места) с предавания, които се изнасят в цял свят.

В Африка (3 на сто от приходите и 8 на сто от работните места) неофициалната икономика, и по-специално музикалните концерти, заемат значителен дял от културната сцена.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
crazy365
преди 8 години
Видеоигрите не са култура, култура са филма "Екскалибур" и книгата "Тихият Дон".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още