IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ започнаха разследване и срещу Bosch по скандала с Volkswagen

Американските власти разследват ролята на доставчика на автомобилни части в схемата за манипулиране на емисионните тестове

12:25 | 20.11.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските власти разследват германския доставчик на автомобилни части Robert Bosch за ролята му в масивната схема за манипулиране на емисионните данни на Volkswagen, съобщава Ройтерс, базирайки се на запознати източници.

Федералните прокурори от американското министерство на правосъдието проучват дали Bosch, най-големият доставчик на автомобилни части в света, е знаел или участвал в дългогодишните усилия на Volkswagen да заобиколи тестовете за вредни емисии при дизеловите автомобили, твърдят източниците. Bosch произвежда ключови компоненти от дизеловия двигател, използван в шест модела на Volkswagen и един модел на Audi, за които автомобилният производител призна, че манипулират емисионните тестове. Федералните власти разследват и колко дълбоко схемата е проникнала в йерархията на VW, твърдят източниците.

Разследването е на ранен етап и няма индикации, че американските прокурори са открили доказателства за извършени нарушения от Bosch, добавят източниците, поискали анонимност заради конфиденциалността на информацията.

Volkswagen призна, че е инсталирал софтуер, който позволява на част от дизеловите ѝ модели да преминат през американските тестове за чисти емисии, затваряйки системите за контрол на емисиите, когато колите са в движение. VW заяви през септември, че около 11 млн. дизелови автомобила са засегнати в цял свят, включително 482 000 в САЩ. Говорител на Bosch отказа коментар, както и представител на министерството на правосъдието.

Bosch осигурява модул за контрол на двигателя, наречен EDC17, и основен софтуер за почти всички 4-цилиндрови дизелови коли, продадени в САЩ, включително на Volkswagen, BMW и Mercedes-Benz на Daimler. Тези системи регулират начина, по който превозното средство пречиства изгорялото гориво преди да бъде освободено в атмосферата под формата на газ.

За да могат властите да повдигнат обвинения срещу Bosch, те ще трябва да докажат, че доставчикът е знаел, че технологиите му се използват от Volkswagen за манипулиране на емисиите, казва Даниел Рийзъл, адвокат в областта на околната среда в Sive, Paget & Riesel P.C.

Ако знаете, че е извършено престъпление и имате активно участие в част от него, то тогава сте под прицел“, казва Рийзъл. „Автомонтьор, който нарочно ускорява кола, за да може банков обирджия да избяга по-бързо, участва в престъплението“.

Не е явно обаче каква роля е изиграл Bosch, колко тясно е работил с VW, за да се модифицира софтуера за управление на двигателя, и до каква степен е знаел за намеренията на VW да използва софтуера, за да измами емисионните стандарти.

Bosch, основен доставчик на компоненти, използвани в „чистите дизелови“ автомобили, отдавна промотира приемането им на американския пазар. Базираната в Германия компания лобира пред американските законодатели от поне 2005 г. за приемането на закони в подкрепа на напредналите дизелови технологии, се вижда от протоколите на Конгреса.

Bosch заяви по-рано за Ройтерс, че компанията доставя компоненти, като системи за управление на двигателя, според изискванията на производителите на автомобили. Компанията коментира, че „начинът, по който тези компоненти се калибрират и интегрират в автомобилните системи е отговорност на самия производител“.

Всичко за скандала във Volkswagen четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 8 години
да естествено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Dreamer
преди 8 години
Виновни ли са производителите на оръжия за жертвите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още