IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът може би ще се включи към СПТ, но с по-нисък дял от очакваното

Промяна в методологията за изчисляване на теглата в кошницата на МВФ би засегнала най-вече китайската валута

21:15 | 20.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Китайският юан може да влезе в състава на кошницата световни резервни валути с по-нисък относителен дял, отколкото се очакваше. Международният валутен фонд (МВФ) възнамерява да преструктурира кошницата така, че да отразява по-добре финансовите потоци. Това са посочили пред Ройтерс лица, запознати с дискусиите.

Очаква се международната институция да прибави юана към долара, еврото, паунда и йената, след като Пекин проведе кампания китайската валута да влезе в състава на кошницата, формираща т. нар. специални права на тираж (СПТ). Включването на юана ще отбележи най-голямата промяна в състава ѝ от 1980 г., когато броят на валутите беше намален от 16.

Според двама души, запознати с дебатите в МВФ, институцията възнамерява да промени начина, по който се изчислява теглото на всяка от валутите, включена в кошницата. С промяната важността на обема на износа ще бъде намалена за сметка на финансовите потоци.

Китай е най-големият износител в света, но изостава спрямо другите държави, чиито валути имат специални права на тираж, по отношение на финансовите трансакции. Ето защо ако промяната стане факт, юанът ще получи по-малък дял, отколкото ако се приложи сега действащата формула.

През юли МВФ изчисли, че вероятно китайската валута ще има относителен дял между 14 и 16 процента, докато HSBC го оцени на 14%. И при направата на двете пресмятания е взета предвид сега действащата методика.

Според източниците, запознати с намеренията на МВФ, тези относителни дялове са „прекалено високи“. Според официално лице от азиатската държава, което е имало достъп до доклад на изпълнителния борд на МВФ пък, вероятно теглото на юана ще е около 10 на сто. „Процентът е едва минимумът от двуцифрените стойности“, е коментирал той.

Управителният съвет на МВФ, който наброява 188 души, ще вземе решение за състава на кошницата резервни валути на 30 ноември, но може да реши и да не включи юана. Освен кои ще са валутите управителният съвет на МВФ трябва да реши и коя валута с какъв относителен дял ще влезе в кошницата на СПТ.

„Трябва да намерим начин да отразим финансовите трансакции като отделна част от търговията на валути и услуги“, е казал един от източниците. „Ще дискутираме няколко възможни начина това да се случи.“

От МВФ са отказали коментар пред Ройтерс.

Последната промяна на кошницата е от 2010 г. и в момента тя е съставена от долара с тегло от 41,9%, еврото с тегло от 37,4%, 11,3% за паунд и 9,4% за йената.

През юли МВФ посочи, че методологията на изчисляването, датираща от 1978 г., има „значителни недостатъци“, включително, че не взема предвид увеличението на финансови потоци.

Икономисти от ING преработиха формулата, така че да отразява финансовите трансакции, и стигнаха до извода, че юанът трябва да има тегло от 9,2%, припомня Ройтерс. Тогава те подчертаха, че по-малкото тегло на китайската валута ще окаже и по-малко влияние върху пазарите.

Според пресмятанията на ING паундът ще има относителен дял от 7,9%, йената – 7%, еврото – 32% а доларът - 43,2%.

Промяната в методологията би засегнала най-вече юана, докато останалите валути ще имат почти същите относителни дялове, коментира Андрю Кенингън от Capital Economics.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27-и ноември в Интер Експо Център София.

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
нема страшно у другата кошница на AIIB там преобладава .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още