IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: ИДИЛ не е терористична организация, а революционна държава

За да се победи ИДИЛ, трябва да се намалят както финансовите, така и политическите ресурси, да се ограничат външните спонсори, твърди Любомир Топалов

09:55 | 18.11.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Анализатор: ИДИЛ не е терористична организация, а революционна държава

Действията срещу ИДИЛ трябва да са комплексни, а не епизодични военни операции. Организацията вече не е просто терористична организация, тя е изградила революционна държава. Това е много важно да се разбере, за да има адекватно противодействие, каза пред БНР Любомир Топалов – преподавател в университета в Мейджи, Япония.

„Терористичната организация не контролира територия, която е голяма колкото Обединеното кралство, няма вътрешна организация на армия, полиция, съдебна, образователна, здравна и социална система, които всъщност „Ислямска държава“ имат. На нейна територия живеят мъже, жени и деца, които са убедени в тази идеология и ние не можем да отидем и да ги изтребим всичките. Докато се водят само военни действия, победа не може да се постигне“, коментира той.

На въпрос кой е начинът за надмощие, той обясни, че трябва да се обгради ИДИЛ, да се намалят както финансовите, така и политическите ресурси, да се ограничат външните спонсори, които подпомагат организацията. Финансовите ресурси на ИДИЛ по думите му идват от три места – такси, продажби на петрол и плащане на откупи. Те продават петрол на Башар Асад, на Турция и дори на организации, с които воюват, допълни Любомир Топалов.

Според него всяка революционна държава исторически се е разпадала. Затова трябва да се позволи на ИДИЛ да постигне своята максимална критическа маса и да започне да се саморазпада.

Ако я атакуваме, резултатът може да е консолидация. Освен това ще вървим по стъпките на стратезите на ИДИЛ, които искат да въвлекат Запада, особено Европа, в една война тяхна територия. В една борба за сърцата и умовете на обикновените мюсюлмани по света това ще бъде една загубена кауза за Запада, допълни анализаторът.

Според него след атаките срещу Париж не трябва да се бездейства, но масивната военна операция срещу ИДИЛ не е правилният отговор. 

„Големият въпрос е как да се ограничи влиянието на ИДИЛ в Европа. За съжаление мюсюлманското малцинство, особено във Франция, не е адекватно асимилирано. Терористите са второ – трето поколение емигранти. Тези младежи не са нито араби, нито французи – говорят развален френски, но не говорят арабски. Те стават податливи на джихадистката идеология на ИДИЛ“, допълни Любомир Топалов.

14 години след нападенията на 11 септември в САЩ светът няма единна концепция как да се бори с тероризма, коментира пред БНР преподавателят в Калифорнийския университет Христофор Караджов.

Той смята, че засега е малко вероятно да се промени решението на американския президент Барак Обама американски войници да не участват в сухопътна операция.

Експертът смята, че проблемите в Близкия Изток трябва да се решават на ниво Съвет за сигурност и НАТО, с пълна координация със страните в региона – Катар, Саудитска Арабия и  Йордания.

"Така или иначе, сътрудничеството е неизбежно, аз не виждам как по друг начин може да се реши този въпрос. В крайна сметка сега излиза, че всички са засегнати от действията на „Ислямска държава“ , заяви Христофор Караджов.

По повод различното отношение на Запада и Русия към Башар Асад той смята, че ще има някакъв вид сътрудничество между западните държави и Русия, но не и с водачеството на руския президент Владимир Путин. Русия си играе нейната игра и Башар Асад ще бъде пожертван, смята анализаторът.

Той подчерта, че по-важно е как ще се решат противоречията в региона. "Тероризмът не може да бъде преследван със спорадични акции. Това, което подхранва ИДИЛ и й дава сили, не е ударено и тази „проказа“ продължава да се разпространява", отчете Христофор Караджов.

Темата можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
индианеца
преди 8 години
Разбира се, че е терористична държава от банда индоктринирани главорези. Такива са се появявали не веднъж. Съдбата им е предрешена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Принципа е елементарен - да вярват в каквото искат и там могат да си правят каквото искат, но да знаят къде е границата и да знаят, че ако я минат ще има шамари. Начина на Путин в случая е правилния - по друг начин не може да се разберем с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
"На нейна територия живеят мъже, жени и деца, които са убедени в тази идеология и ние не можем да отидем и да ги *** всичките."Ние не можем, Франция също, но както става ясно на Вова не му дреме особено и не си поплюва. Сега... не казвам че е хубаво ама не е за чудо ние докато умуваме каква стратегия да им приложим, Вовата да реши проблема по сталински - има човек - има проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
ИДИЛ се опита да впечатли света с жестокост и успя. Унищожаването на ИДИЛ /не побеждаването / трябва да бъде бързо и жестоко ! Това е раково образувание и всеки компромис от рода на съд или не дай боже права на човека , ще са фатални за всички нас...заразата е плъзнала и единствено бързите и жестоки мерки са спасението!И да не сезаблуждаваме ...ИДИЛ е навсякъде , не само в Сирия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
ИДИЛ не била терористична организация, а???????!!!!!!Венсеремос акбар джихад господин Топалов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
Статията съдържа доста абсурдни и необмислени твърдения. ИДИЛ е злокачествено обазувание с множество метастази не само в Сирия и Ирак, но и в Нигерия, Иемен, Либия, а също така в крайните квартали на почти всяка европейска столица. Териториите, контролирани от групировката са многократно по-големи от територията на Великобритания; както се твърди.. Ислямска държава няма да бъде победена докато широка международна коалиция не отвоюва всяка педя земя, които сега е в юрисдикцията на метастазите на ИД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 5
Internet
преди 8 години
Другарят Джон Маккейн ръководи Ислямска държава. Има снимки и доказателства.Ислямска държава е инструмент на ЦРУ и Белия дом в глобалната политика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
IQ96
преди 8 години
Да ви пикам на анализаторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
многодобре
преди 8 години
...на срещата на Г-20 беше предоставен списък с държави от които идват пари за организацията.В този списък,по думите на Путин,има и държави от Г-20!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Говори с тях :-) хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още