IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 90% от желаещите да прехвърлят парите си в НОИ са от сектор "Сигурност"

Към този момент пенсионната реформа ражда само дефицити, коментира председателят на УС на ПОК "Доверие" Даниела Петкова

15:15 | 16.11.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Около 90% от желаещите да прехвърлят парите си в НОИ са от сектор "Сигурност"

Около 90% от пожелалите да прехвърлят средствата от пенсионния си фонд в полза на държавата в лицето на Националния осигурителен институт (НОИ) са от сектор „Сигурност“. Това коментира председателят на Управителния съвет на ПОК „Доверие“ Даниела Петкова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея за период от три месеца „офертата“ на държавата за прехвърляне на партидите от универсалните пенсионни фондове (УПФ) в НОИ са избрали 6 хил. души със средна сума в размер на 5 хил. лв. и средна възраст от 51 години.

„С най-голям дял от 90% и нагоре от желаещите да прехвърлят парите си в НОИ са раннопенсиониращите се – полицаи и военни“, каза тя и обясни, че става дума за две групи желаещи. Първата група са пенсионери, които все още работят, и такива, които не са пенсионери, но желаят да прехвърлят парите си. Петкова добави, че от общия брой 51% са работещи пенсионери. Делът на желаещите, които тепърва им предстои да се пенсионират, е значително по-малък.

По нейни думи въпросните 6 хил. души „са незначителен брой“ от гледна точка на пенсионните фондове, в които се осигуряват 4 360 968 души към 30 септември 2015 г., 3 482 085 от които се осигуряват само в задължителния втори стълб, показват актуалните данни на Комисията за финансов надзор. „Все едно се е появил един много малък пенсионен фонд“, коментира тя. „За нас бизнес проблем няма.“

Даниела Петкова коментира, че в резултат на преместването на партиди от частните фондове в държавата НОИ ще изгуби. Тя изчисли, че при средна сума по партидите от 5 хил. лв. за тези 6 хил. души частните пенсионни фондове ще преведат еднократно около 30 млн. лв. в НОИ.

„Освен 30-те млн. еднократно НОИ ще получи (от пенсионните фондове – бел. ред.) 29 млн. лв. за 14 години“, пресметна тя. Така сметката на пенсионните фондове от тези 6 хил. души излиза около 60 млн. лв. Петкова обаче обясни, че докато фондовете ще трябва да преведат близо 60 млн. лв., то НОИ ще се задължи да плаща обещаното увеличение на пенсиите от 80 лв. на месец, тъй като НОИ предлага на желаещите увеличение на пенсията от 80 лв. месечно, и така ще направи разходи в размер на 150 млн. лв. Тя цитира и проф. Йордан Христосков, който смята, че на държавата опцията за прехвърляне ще й струва 2 млрд. лв.

Председателят на Управителният съвет на ПОК „Доверие“ смята още, че хората прехвърлят парите си, но няма да получат такова увеличение или ще получат минимално. Тя обясни, че хората на практика няма как да спрат процедурата.

„НОИ не им разрешава да се откажат“, т.е. да си върнат парите пак в частните фондове, „ако не са доволни от размера на увеличението на пенсиите“, каза тя.

„Доволни сме, че има някакви хора, които се прехвърлят, но голяма част от хората ще осъзнаят, че са излъгани“, определи ситуацията Петкова и добави, че конкуренция между държавата и пенсионните фондове като частен субект няма.

„Това са взаимоотношения между държавата с предложението за доход, определен от нея, и гражданите с техните спестявания, вноски и бъдещи пенсии“, заяви Петкова и бе категорична, че кампания за рисковете и ползите от прехвърлянето на вноските от частен фонд в НОИ касае отношенията между гражданите и държавата. „Ние информираме клиентите. Нека те да изберат свободно”, обясни тя.

„Продължава това желание сред управленските решения средствата на тези, които работят и имат редовни вноски, да се пренасочват за плащане на пенсии на тези, които нямат достатъчно стаж или са получавали по-ниски пенсии“, продължи коментара си Петкова.

Председателят на Управителният съвет на ПОК „Доверие“ заяви, че може би далеч в бъдещето пенсионната реформа ще даде някакъв резултат, но в момента ражда само дефицити.

„Освен плавното увеличение на възрастта, което бе въведено с част от т.нар. „пенсионна реформа“, не виждаме нищо, което ние можем да приемем като реформа. В крайна сметка един реформиран сектор трябва да доведе до намаляване на дефицита на НОИ, до увеличаване на пенсиите. Не виждаме нищо реформаторско, като видяхме дефицита на ДОО за 2016 г. - той е по-голям спрямо този за 2015 г.“, каза Петкова.

Цялото интервю с Даниела Петкова гледайте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 5
grajdanin_1
преди 8 години
Каза, че на печалба ще са около 1000 от 6000, другите са в сферата на "духовното". А по принцип, когато една държавна институция, генерира увеличаващи се във времето дефицити, които съответно се покриват от данъците на всички нейни граждани - освен тези 1000, всички сме на загуба. Най-голяма е тя за младите хора, за съжаление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
grajdanin_1
преди 8 години
Каза, че на печалба ще са около 1000 от 6000, другите са в сферата на "духовното". А по принцип, когато една държавна институция, генерира увеличаващи се във времето дефицити, които съответно се покриват от данъците на всички нейни граждани - освен тези 1000, всички сме на загуба. Най-голяма е тя за младите хора, за съжаление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
Ку-Ку
преди 8 години
"Даниела Петкова коментира, че в резултат на преместването на партиди от частните фондове в държавата НОИ ще изгуби." С други думи, според г-жа Петкова пенсионерите, които са си прехвърлили парите в НОИ са на печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Не смятам, че е редно с данъците и парите на тези, които не са си прехвърли сметката, да се доплащат пенсиите на тези, които са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още