IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Савов: Съюзът на капиталовите пазари не идва с нови регулации

Инициативата на ЕК, насочена към малките и средни предприятия, ще има положителен ефект и върху българския капиталов пазар, оцени заместник-председателят на КФН

20:39 | 10.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вл. Савов: Съюзът на капиталовите пазари не идва с нови регулации

Съюзът на капиталовите пазари не идва с нови регулации и би имал положителен ефект и у нас. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Владимир Савов, който изпълнява временно длъжността заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“.

В края на септември Европейската комисия (ЕК) прие план за действие относно създаването на Съюз на капиталовите пазари, след като по-рано през годината състави „Зелена книга“, поставяйки основи на инициативата.

„Когато се говори за нова инициатива на европейско ниво, която звучи толкова гръмко, изникват представи за нови регулации. Всъщност, ЕК описва нещо скромно като инициатива и програма, което има за цел да направи живота на по-малките предприятия от ЕС по-лесен“, обясни Савов.

По негови думи разликата между банковия съюз и Съюза на капиталовите пазари е огромна.

Инициативата, касаеща пазарите, е насочена към опростяване на проспектите за малките и средни предприятия (МСП), които искат да наберат капитал през борсата, и като цяло – има за цел да им гарантира по-лесен достъп до финансиране.

Владимир Савов коментира, че се обръща внимание и на микрофирмите, на краудфъндинга и рисковото финансиране. Той поясни, че инициативата на ЕК няма за цел да увеличава регулациите.

„Няма увеличаване на правомощията на надзорните органи. ЕК върви по пътя, по който в рамките на съществуващите правомощия да се осъществява координация и сближаване“, каза заместник-председателят на КФН.

„Регулациите са създавани с оглед на големите пазари. За нашия пазар са тежки както за поднадзорните лица, участниците на пазара, публичните дружества, така и за КФН. Ако се върви в посока облекчаване, особено за МСП, това трябва да бъде приветствано и ще има положителен ефект“, добави Савов и оцени влиянието на проекта върху българския капиталов пазар.

Той призна, че има нужда от преразглеждане на проспектите, но бе категоричен, че „не бива да се пристъпва към опростяване на проспектите за големи и сложни структури“.

Цялото интервю с Владимир Савов гледайте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още