IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Императорът: Търгувал съм много успешни акции - от Шератон до София комерс

Други добри попадения на инвеститора с рекорден брой мнения във форума на Investor.bg са М+С Хидравлик, Софарма трейдинг, Слънчев бряг холдинг

08:41 | 11.11.15 г. 36
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Димитър Неков (Императорът). <em>Снимка: Facebook</em></p>

Димитър Неков (Императорът). Снимка: Facebook

Продължаваме традицията за интервюта с активни участници във форума на Investor.bg, a новото интервю е със софиянеца Димитър Неков, с псевдоним Императорът. След биографичните интервюта с Батяfortiss, Alonso и Jay Gould ви представяме историята и опита на човека с рекордните близо 25 000 мнения във форума на Investor.bg.

Митко, кога започна да търгуваш с акции?

- Вече доста отдавна – 1998 г. Всичко започна от масовата приватизация, която въпреки всички последващи и настоящи критики, за мен остана положително държавническо решение, провалило се до голяма степен поради безхаберието на реално най-заинтересованите – обикновените хора. Може би липсата на информация бе най-големият проблем. От такава липса страдах и аз, но както и да е. Събрах няколко бонови книжки на близките си и направих първата си инвестиция – акции основно в компании от туристическия отрасъл.

Впоследствие единствените източници на оскъдна информация бяха вестниците – Пари и Капитал. От тях научих, че акциите се търгуват на фондовата борса. Издирих адресът й и се появих там, хвърляйки в умерен потрес служителите на БФБ. Все пак ми обясниха, че за да търгувам на борсата, ми е нужен посредник. И тъй като не обичам да оставям нещо, с което съм се заел, тръгнах по улиците да търся посредник, колкото и смешно да е това.

По чиста случайност попаднах на моя. Евро финанс имаше навремето офис под УниКредит Булбанк, където направих първата си сделка – продадох няколко акции на Черноморско злато, за да си купя акции на Шератон, което бе първото ми любимо дружество. Бяха уникални времена на информационно затъмнение и ентусиазъм на шепа посветени. Помня, че акциите на хотела се търгуваха на цени 15-16 лв., а дивидентът бе по 10-11 лв. Така се започна, а с Евро финанс работя и до ден днешен.

Какви други инструменти търгуваш?

- Засега освен акциите само облигации, но „търгуваш” е пресилено. Аз обичам да притежавам, а не да търгувам – дългосрочен дивидентен играч съм. А и защо ми е да продавам облигации с 12% годишна лихва?

Търгуваш ли в чужбина?

- Да – отскоро. Първата ми сделка на Франкфуртската борса е от 28 август тази година. Като повод за това ново начало послужиха няколко различни фактора – временният спад на световните пазари, чисто професионалният ми интерес към тях в полза на моите клиенти, както и все по-големият дефицит на изгодни за инвестиция компании на фондовата ни борса.

Тактиката ми странно се повтаря с тази от времето на масовата приватизация – просто купувам по 1-2 акции от известни компании (държа на това да раздават дивидент), тествам пазара и засега, мисля, справям се добре. Използвам отново моя посредник. Някой някога ме бе нарекъл „колекционер на акции”. И в това има голяма доза истина. Търся акции, които бих могъл да притежавам завинаги. Смятам занапред да увеличавам все повече дела на чуждите компании в моя портфейл.

А какво работиш и откога?

- Ако кажа, че съм застраховател в компанията, която е европейски и национален лидер, това ще е вярно, но непълно, защото дейността ми е по-скоро във финансовата сфера. Помагам на своите клиенти да инвестират свободните си финансови средства, за да имат добра доходност и да намаляват своите данъци чрез пенсионноосигурителни и животозастахователни продукти, чието търсене и значение, сигурен съм, ще нараства неизменно, защото любимата „инвестиция” на българина – банковият депозит, става и ще става все по-неизгодна. Старая се да се усъвършенствам в работата си. Затова следя световните финансови пазари и пиша ежеседмични отчети и прогнози за своите клиенти, което, смея да твърдя, ми придава уникалност сред колегите от моята и другите компании. За мен това е не само чувство за дълг, но и удоволствие. Харесвам работата си и се чувствам като просветител, нещо като финансов пастор.

Кои са най-успешните ти инвестиции?

- Много са, като смятам това не само за своя заслуга, но и на пазарните условия. Вече споменах за Шератон АД – дълго време моя златна кокошка. На времето, мисля бе 2001 г, заедно с един приятел дадохме старта на нещо уникално – краткотрайното поскъпване на един малък холдинг (Слънчев бряг холдинг) от 3,5 лв. до 17 лв. – ниво на което разпродадохме, предизвиквайки поне отчасти рязкото и окончателно сриване на тази акция.

Със заработените пари направих едни от най-успешните си инвестиции в акции на Медика и М+С Хидравлик, като книжата на казанлъшкия завод за хидродвигатели ми носеха високи дивидентни и капиталови доходи над 10 години. Друга силна и дългосрочна инвестиция ми бе ХЕС. Много съм доволен и от София комерс – бях един от малцината, които повярваха на тази компания от самото начало и досега не съм имал причина да съжалявам за доверието си.

Невероятни възможности ми даде и втората вълна на масовата приватизация. Имаше, например, случай, когато купих солиден пакет акции по 2 стотинки бройката, за да ги продам на вторичен пазар по 90 стотинки само след 2-3 месеца. Въобще – отново се възползвах от „мътната вода” и най-вече от факта, че държавата поради чиновническо безхаберие продаваше активи на абсурдно ниски цени. Много успешни са и някои мои инвестиции в нумизматика.

А най-губещите вложения?

- Почти нямам такива в тесния смисъл на думата. Отделните грешни ходове, за някои от които обичат да ме поднасят във форума, ми донесоха незначителни загуби. В по-широк смисъл най-сериозната ми грешка бе, че подцених спада, започнал в края на 2007 г. Около септември-октомври – около най-високата точка на пазара, имах налудничавата на пръв поглед идея да разпродам всичко на БФБ и да инвестирам цялата сума в злато – просто за да видя как изглежда купчинка блестящи монети... абсолютна детинщина!

Впоследствие обаче се оказа, че... точно това е трябвало да направя, защото пазарите се сринаха катастрофално, а златото отскочи до над 1 900 долара. Ако имах машина на времето, щях да отскоча назад, за да издърпам собствените си уши, но нямам.

Лидер си по брой на постовете в нашия форум, понякога създаваш доста работа на модераторите...

- Да, но никога не съм си го поставял като самоцел. Всъщност, голяма част от постовете си натрупах през оня период, който наричам Войната на клонираните – огромните спорове около Химко и Кремиковци навремето. Опитвах се да предпазя хората, рискуващи да изгубят парите си в тези загиващи соц-гиганти, като бях атакуван по всевъзможни начини от опонентите си – основно през фалшиви профили, имитиращи моя.

Иначе признавам, че съм доста остроезичен макар да нямам навика да нагрубявам опонентите си – стремя се да бъда коректен и възпитан, а и полезен на другите – никога не съм отказвал помощ и съвет, а много хора се допитват до мен чрез лични съобщения. Има и доста хора, които съм обучавал да инвестират през тия години. Но да – има някои теми, в които просто не мога да сдържа гнева си и чисто човешкото си възмущение.

Често изразяваш активна гражданска позиция, защо?

- За мен това е дълг на всеки гражданин, защото искам много неща в страната ни да се променят към по-добро – нещо разбираемо, защото вървим по много погрешен и гибелен път. Мисля, че имам и добри идеи в доста насоки – на някои от тях съм посветил статии, публикувани в Investor.bg, защото смятам, че трябва да получат гласност и възможност за по-широко обществено обсъждане.

На България й липсва преди всичко законност, дългосрочно държавническо мислене и гражданско общество – общество, което вместо да бъде създавано и изграждано, е безмилостно подтискано и унищожавано в продължение на години. Свободата на словото също е до голяма степен илюзия, което е изключително опасно, но това е предмет на много дълъг разговор.

Друг проблем е липсата на финансова грамотност у огромна част от българите, но това е и световен проблем. Как иначе да си обясним факта, че 10% от хората по света притежават 90%, а може би и повече от активите? В същото време цели държави, богати при това на природни ресурси, са на дъното – и това не е само техен проблем, но проблем на целия свят.

Например, т.нар. „бежанска вълна” е предизвикана основно от бедността и за нещастие това, което наблюдаваме, е едва началото. Например, населението на Африка е над милиард. Ппредстави си какво би станало, ако 20% от тези отчаяни от бедност и глад хора тръгнат към Европа, при положение, че болните от толерантност европейски власти не смеят да ги отблъснат? Това би означавало пълна катастрофа за нашия континент. Проблемът при това не може да бъде решен с простото наливане на пари, което никога не е преставало специално за Африка, защото давайки пари на бедния, ти го правиш зависим и не го освобождаваш от бедността.

Същото, макар не толкова драстично, е и положението в нашата страна, където огромна част от хората не правят разлика между актив и пасив и пропиляват и без това скромните си средства за покупка изцяло на пасиви, защото станахме част от едно консуматорско общество и консуматорско мислене. Колко са например българите, притежаващи iPhone? А колко притежават акции от Apple? Защото аз предпочитам второто. Повечето хора дори не се опитват да излязат от зоната си на традиционен финансов комфорт, оставайки на позицията на някакво арогантно невежество, което е гибелно за финансовото им благосъстояние.

Реално всички трудово активни хора над определена възраст инвестират (наистина насила) на финансовите пазари през пенсионните си фондове, но огромна част от тях въобще не се интересуват от тази своя инвестиция и не знаят какво представлява тя, което е огромна грешка, защото е твърде вероятно непочтени властимащи да се опитат да ги ограбят, а вече наблюдаваме такива опити. А какво по-лесно от това да измамиш един невежа? Но пак навлязохме в дълга тема...

В кои акции си вложил парите си сега?

- При бърза и малко обща сметка - "Трейдингът" - 28%, "Жабокът - 18,5%", "Жабешките" облигации - 10,5%, Софарма Имоти - 13,5%, Адванс Терафонд - 9,6%, акции на чужди компании - 9,2%, други български акции на БФБ - 10,7%.
Общи сметки на инвестиции във физически неща и във фондове не ми се правят сега, дълга и сложна работа е.

Нещо за финал към четящите това интервю?

- Щом четете това, значи вече сте поели по пътя към финансовата свобода – с по-малки или по-големи крачки. Но не крачете сами, а подайте ръка и на хората около вас. Това е ваша отговорност и ваш дълг, от който не трябва да бягате.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 11 rate down comment 8
crammer
преди 8 години
Марияне, защо ни занимаваш с подобни смешници и самозванци!? Някой правил ли си е труда да се порови в постовете на този ***? Ако такива като него са представителна извадка на традиционния бг инвеститор...хехехе...Напред Народе!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 7
poketl
преди 8 години
Доста глуповато постче, не мислиш ли - ако въобще това ти се удава разбира се ;) Поздрави за Императора - и то по всички показатели!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 2
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Не четох цялата Ви Изповед до края Ваше Величество.Знам, че информацията е най-ценният капитал и трябва да се чете по 2-3 пъти за по-сигурно, но тази Изповед превръща Императора в жертва и Аз ще спазя съвета на една друга Велика Личност от близкото минало -Никола Котков: "Щадете Силните в моментите на тяхната слабост."Желая Ви успех в Бизнеса и в Личен план също :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Харесва ми искреността - ''Въобще отново се възползвах от мътната водаКоето не означава ,че харесвам финансовият капитализъм със всичките манипулации превръщайки светът в игра като монополи Нобелиста по икономика Робърт Шилер от университета Yale изобретил Schiller P / E за измерване оценката на пазара тоест една от графиките на Робърт Шилер показва, че акциите в момента са много скъпи, в сравнение със средното за последните 10 години. Обикновено, акциите имат индекс цена-печалба (Shiller P/E) равен на 16, а този индекс в момента е близко до 28. Това означава, че акциите са оценени с 65% по-високо. - http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/mnenia/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/?sp=1#storystartПовече в коментар 1 - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 16 rate down comment 14
redcretin
преди 8 години
Импеее, туй че стискаш обезценените артии не значи че не си на загуба от тях :)И гледам не си писал основния бизнес - ловене на балъци за Алианц :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 12 rate down comment 4
Tobywolf
преди 8 години
И аз да кажа браво за интервюто.От 13-ина години чета Императора и макар, че пиша много рядко, ми е все така интересно да го чета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 3
honaniga
преди 8 години
Радвам се да се запозная с един от най-колоритните във форума. Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 2
MrSi
преди 8 години
Колкото и да го миля , по-малко от 5-6 страници за мене не мога да напиша.Майтапа на страна. Участвам в проекта.Поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 4
andy2000
преди 8 години
Хахаха, браво Импе, много готино интервю се е получило!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 2
Black and white cat-
преди 8 години
20-30 човека по 10 страници всеки и готово ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още