IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: ЕЦБ е готова на още мерки, за да се справи с дефлацията

Президентът на институцията защити политиките на банката и отхвърли критиките, че те вредят на спестяванията на вложителите

09:53 | 04.11.15 г. 2
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка е готова да заеме още по-либерална позиция, за да се справи с рисковете, произтичащи от ниската инфлация. Това заяви президентът на институцията Марио Драги в речта си по повод откриването на Европейските дни на културата.

Драги отхвърли увеличаващите се критики предимно от Германия, че политиките на ЕЦБ имат негативни последици върху спестяванията на вложителите и създават ненужни рискове.

„Историята показва, че дефлацията може да е също толкова пагубна за перспективите за стабилност на икономиките, колкото и високата инфлация“, казва Драги, цитиран от WBPonline. 

„Съгласно мандата ни ЕЦБ се възползва от пълния набор от стандартни инструменти – например намаляване на лихвените проценти – за да избегне тези рискове в името на стабилността и за да държи инфлацията в рамките на нашите цели“, допълва той. „И откакто нивата достигнаха нулата, прибегнахме към неконвенционални методи, а именно – изкупуването на активи като основен начин да увеличим влиянието си и да гарантираме, че инфлацията постепенно ще се върне към 2%“, обяснява президентът на ЕЦБ.

Според Драги макар че програмата на ЕЦБ за стимули протича гладко, банката е готова да направи повече, за да се справи със заплахата от дефлация и за да стимулира икономиката в еврозоната.

„Управителният съвет иска и може да действа, като използва всички налични инструменти, които позволяват мандатът, за да поддържа подходящата парична политика“, казва той.

На последното си заседание ЕЦБ сигнализира, че може да разшири програмата си за стимули през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Значението на въведеното уголемено парично предлагане е известно. С негово осъществяване Централната банка забавя ескалиране на актуални кризи, но с много лоши последици: завишени бъдещи щети.Реално ЕЦБ може временно да отложи ескалация на катастрофални кризи, но не може да спаси от зли последици при тяхно ескалиране, тъй като причината не е в нейна компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
skeptika
преди 8 години
Добро Подзаглавие...в пълен Унисон с предстоящото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още