IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайова опитва да привлече вниманието към новия блок в АЕЦ Козлодуй

Жители на града искат да организират референдум за или против нова мощност в българската ядрена централа

17:17 | 05.10.15 г. 3
Крайова опитва да привлече вниманието към новия блок в АЕЦ Козлодуй

Обществеността в румънския град Крайова може да се окаже поредната пречка пред плановете за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“. В края на миналия месец неправителствени организации са събрали 15 хил. подписа с искане за провеждане на референдум по проекта, пише румънското издание Romania Curata.

Искането е било включено за обсъждане в заседанието на местния общински съвет в края на септември, но е било отхвърлено, след като 15 от 25-те общински съветници са се въздържали при гласуването, а осмина са гласували против. Двама членове са отсъствали от заседанието.

Gazeta de Sud съобщава за двучасови нагорещени спорове преди гласуването. Гражданските организации са посочили, че местните болници нямат готовност да поемат пострадали от ядрено замърсяване и като цяло преодоляване на щети при инцидент.

Дали това е краят на опитите на жителите на Крайова да спрат плановете на българските власти обаче е трудно да се каже.

Румънските издания виждат и опити за саботиране на усилията за неправителствените организации, защото точката за референдума в дневния ред на заседанието от последна (37-ма) е станала втора. Привържениците на идеята обаче са успели да реагират и обсъждането се е провело.

Още преди да почне събирането на подписи в подкрепа на искането за референдум е имало и опит от страна на местните власти да спрат действието с мотива, че подобно искане може да бъде отправено само от кмета.
Законодателството в северната ни съседка предвижда искане за обществено допитване да бъде разглеждано от властите при събирането на поне 5% от жителите на населеното място. Обществениците прескочиха това препятствие с обещание, че няма да правят искане за резолюция след проведеното допитване.

Затова и общинският съвет допълва, че референдумът ще коства средства, а в крайна сметка няма да има законодателно решение по казуса.

Според Romania Curata местната власт прави всичко това, защото не иска да изкара България виновна. Самата Румъния гради два нови блока в АЕЦ „Черна гора“ и едва ли ще иска да си създаде врагове в наше лице.

Формално и общината в Крайова не отказва провеждането на референдума – обяснението е, че предложената дата 15 ноември е твърде близка и няма да има време за подготовката на допитването, отпечатването на бюлетините и т.н.

Гражданските организации обаче са категорични – местните власти показват липса на интерес по отношение на противоречиви ядрени проекти само на 70 километра от Крайова. Те визират не само вероятния седми блок в централата в Козлодуй, но и хранилището „Радиана“.

Затова и заплашиха с процедура по импийчмънт местната власт, ако искането им за референдум не бъде разгледано отново. Законодателството в Румъния позволява свикването на извънредни местни избори, ако 25% от жителите на населеното място го пожелаят. 

Към момента проектът за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" е замразен от българските власти, защото липсва финансиране. Според експерти, цитирани от ТВ Европа, дори и допитването да се проведе и то да е против нов блок, резултатът няма да има правна сила. Доколко обаче този референдум ще повиши интереса към централата е трудно да се прогнозира. Ако гражданите на Крайова отхвърлят идеята за нова мощност, това може да принуди и румънските власти да се ангажират със случая. 

Според неправителствените организации, които настояват за референдума, дори и да няма право да спре строителството, Букурещ може да изиска такива гаранции от българските власти, че новият блок да стане абсолютно неизгоден за страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
Тия румънци им дай само аванта.Не стига че са ни заграбили сумати ти тери-тории/първата столица на българите на Балканите е Онгала и се намирана 10тина километра от Тулча/ ,но нека си го набият в главите,че тяхната столица Букурещ е основана и построена от хан Крум.Страшно са нагли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 8 години
Като не искат един реактор в Козлодуй, да не получат 2 в Белене?!Що за тъпотия въобще?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
Това е все едно и жителите на Силистра да скочат срещу АЕЦ"Черна вода".Последната с какво превъзхожда "Козлодуй",*** .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още