IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония се нуждае от още стимули, смята архитект на Абеномиката

Етсуро Хонда, който е съветник на Шиндзо Абе, заяви, че спешно трябва да се прокара допълнителен бюджет

12:56 | 30.09.15 г. 1
<p>
	<em>Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Япония се нуждае от повече икономически стимули, за да противостои на шока от Китай, смята Етсуро Хонда, един от най-близките съветници на премиера Шиндзо Абе. Хонда, който се смята за архитект на т.нар. Абеномика, заяви, че прокарването на допълнителен бюджет за стимулиране на икономиката е „спешна задача“.

Не мисля, че трябва да говорим за техническа рецесия все още, но като цяло японската икономика е в статично положение“, каза Хонда в интервю за Financial Times.

Коментарите на Хонда показват колко големи са притесненията на властите в Токио за това, откъде ще дойде търсенето, особено предвид забавянето на ключови експортни пазари в Азия и слабото потребление в Япония.

Във вторник в Ню Йорк Шиндзо Абе намекна за евентуално въвеждане на допълнителни стимули, като заговори за началото на Абеномика 2.0 – нова фаза в пакета икономически, фискални и парични реформи.

Запитан за заплахата от забавяне в Китай – най-големият търговски партньор на Япония – Абе заяви, че е готов да реагира.Ако икономиката ни пострада тежко заради външни фактори, тогава ще имаме гъвкава политика за управление на икономиката, така че да сме готови“, каза японският премиер. Той допълни, че е готов в сътрудничество с Централната банка да направи каквото е необходимо, за да върне икономиката обратно към здравия растеж.

През второто тримесечие БВП на Япония намаля с 1,2% на годишна база, а потреблението – с 2,7 на сто. При износа спадът е над 16% на годишна база, припомня FT.

Данните показват, че третото тримесечие няма да е по-добре. Три години, след като Абе пое властта с обещанието да сложи край на десетилетия спорадична дефлация, падащите цени на горивата доведоха индекса на потребителските цени до застой.

Това накара мнозина анализатори да твърдят, че японската Централна банка трябва да разшири количествените и качествените мерки за облекчаване на икономиката, така че да се запази реалистична целта за инфлацията от 2%.

Хонда също смята, че централната банка вероятно ще трябва да въведе допълнителни такива мерки. Той посочи, че производственият разрив е станал по-голям с намаляването на БВП и че се очаква спад в обществените очаквания за инфлацията.

Хонда има опит в министерството на финансите, а сега е професор в университета „Шизуока“. Той е един от малкото икономисти в обкръжението на Абе, които допринесоха за формирането на политиката на премиера за парично облекчаване, фискални стимули и структурни реформи.

„Сигурен съм, че нещо сериозно се случва в Китай“, каза той и допълни, че пренасочването към сектора на услугите в Китай не може да обясни изцяло спада в износа.

Япония все още страда от негативните ефекти след вдигането на данъка върху потреблението миналата година. Хонда подчерта, че негативните последици бяха концентрирани в домакинствата с ниски доходи, което драстично е намалило потреблението. Според него липсващият елемент в Абеномиката е преразпределението с цел справяне с по-високите цени и свитите доходи. За тази цел трябва да се прокара допълнителен бюджет, смята Хонда.

Друг ключов фактор е планът да още едно увеличение на данъка върху потреблението – от 8 на 10% през април 2017 г. - което потребителите вече очакват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Това май иска да каже ,че доларът ще се качи до 150 йени и пак ще се печататпари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още