IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи кредитния рейтинг на Франция

Решението е свързано с прогнозата за ръст на икономиката в средносрочна перспектива

10:08 | 19.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Moody’s понижи кредитния рейтинг на Франция с една степен - от Аа1 на Аа2, позовавайки се на слабостта на средносрочната перспектива за икономически растеж на страната, пише Wall Street Journal.

Същевременно агенцията повиши перспективата си за Франция от отрицателна на стабилна.

Moody’s смята, че слабият растеж в средносрочен план ще бъде “пречка” за “всякакъв съществен обрат в голямото дългово време на Франция в обозримо бъдеще”.

Рейтинговата агенция заяви, че “кредитоспособността на Франция остава изключително висока”, а страната има “голяма, богата и добре диверсифицирана икономика”.

Според Moody’s Франция има относително благоприятен демографски профил и не се очаква в дългосрочен план да има свиване на населението ѝ в трудоспособна възраст.

В сряда френският министър на финансите Мишел Сапен заяви, че икономическият растеж на страната ще се ускори през 2016 г. и правителството ще изпълни обещанието си за намаляване на бюджетния дефицит.

Президентът Франсоа Оланд обеща, че политиката му ще помогне за постигане ускоряването на икономическия растеж до 1,5% през 2016 г. от 1%, очакван от правителството през тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
ivancholak
преди 8 години
почна се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още