IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът предлага да се разпише бюджет за българското председателство на ЕС

Събитията в София, свързани с председателството, ще са в НДК и резиденция „Бояна“, реши кабинетът

15:39 | 16.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Премиерът предлага да се разпише бюджет за българското председателство на ЕС

Премиерът Бойко Борисов предлага в специален документ да се разпишат бюджетът и задачите на България, свързани с българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. На днешното заседание на кабинета той е предложил това да бъде закон или декларация, в който да се запише „всичко черно на бяло“. 

„2018 г., колкото е далече, толкова е и близко. Решението ни касае цялата държава, всички политически партии, независимо кой е на власт по това време. А и изхождайки от това, че това е годината и на парламентарните избори, и може тогава да сме в предизборна кампания, обмислям да предложа да се подготви и да се приеме закон от Народното събрание за председателството или декларация, която да бъде приета от парламента“, е казва премиерът пред министрите, според стенограмата от заседанието.

В документа според него трябва да се уточнят „сгради, коли, бюджети - всичко, което да си влезе в един закон или декларация, след това да се организира един щаб, който да работи по всички задачи“, а всеки, който е на власт, да го изпълнява. „Всичко останало ми се вижда на парче, можем да бъдем обвинени в какво ли не“, е заявява Борисов.

Днес кабинетът определи, че събитията в София, свързани с председателството, ще са в НДК и  резиденция „Бояна“. Планира се на територията на страната да се проведат между 150-200 събития, които ще бъдат част от цялостната програма на българското председателство. До края на 2015 г. вицепремиерът Томислав Дончев и строителният министър Лиляна Павлова трябва да  представят детайлна финансова обосновка за необходимите средства за ремонт и преустройство на обектите и прогнозна стойност.

От стенограмата става ясно, че  Лиляна Павлова предлага основната сграда на председателството да бъде НДК като конгресен център, а в допълнение да се ползват резиденция „Бояна“ и Националния исторически музей, но те имат нужда от ремонт.

„Ние с Йорданка Фандъкова правим НДК“, коментира премиерът. Тук  Лиляна Павлова уточнява, че това ще бъде финансирано по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че по повод председателството на Словакия от втората половина на 2016 година е приета  кратка декларация от техния парламент само от 4 параграфа. Те също ще бъдат в избори, както е предвиждането и за България, казва тя.

Меглена Кунева допълва, че ще бъде представен разчет - „нещо като бюджет на председателството“, но според нея това зависи от Министерство на финансите.

„Тоест, ние не можем да направим нещо различно от това, което са общите правила за изпълнение на бюджета. На мен ми се струва, че е по-важно да постигнем политическо споразумение, в Словакия тази декларация се нарича пакт за ненападение и парламентаристите да се включат там, където се говори за политическата визия за председателството“, казва тя. Според нея трябва да се уточни още дали  администрацията ще ползва консултанти и как ще се заплаща работата им.

Владислав Горанов заявява, че финансирането на дейностите всичко ще е в рамките на бюджета. „Ние естествено наблюдаваме процесите внимателно и участваме отделно в тях, така че линия ще има. Колко ще е тънка или дебела, по-тънка – по-добре, но ще има линия. Ще сме готови за всякакви нужди, да не се изложим пред чужденците, както се казва“, казва той.

„Дали законът е най-правилното или би могло с декларация, приета от всички в парламента, или както искате го кажете, въпросът е да го направите, госпожо Кунева, така че да е максимално прозрачно“, казва накрая Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
Искаш да харчиш още народна пара на корем ли бре, ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още