IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България предлага да бъде създаден европейски фонд за енергийна сигурност

Фондът да финансира проекти на бъдещия енергиен съюз, предлага Даниел Митов

16:16 | 15.09.15 г. 1
България предлага да бъде създаден европейски фонд за енергийна сигурност

България предлага да бъде създаден европейски фонд за енергийна сигурност, който да гарантира финансирането на проекти, които ще влязат в общата концепция на европейския енергиен съюз. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, който бе един от участниците във форум за енергийната сигурност с участието на комисаря по въпросите на Енергийния съюз в ЕС Марош Шефчович.

„Надяваме се, че ще срещнем подходящата атмосфера и климат в Еврокомисията, за да можем да реализираме тази идея. Това ще е от полза за региона на Югоизточна Европа, който е доста изостанал по отношение на сигурността“, заяви Митов.

На въпрос дали и други членки на ЕС подкрепят идеята, Митов каза, че тя е споделяна с други страни и не само България има подобни идеи. Тепърва предстоят разговори, важно е какво ще кажат по темата комисарите Шефчович и Канете (Мигел Канете - еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката – бел. ред.), уточни той.

Външният министър заяви, че ЕС трябва да отговори най-вече на въпроса „дали с газовите проекти ще позволим да се заобиколи Украйна, или не“.

Думата на България тежи, защото сме на пътя на основните коридори, които ще бъдат в бъдеще част от общия енергиен съюз. Руски газ така или иначе ще пристига в Европа, въпросът е как. Трябва да разнообразяваме източниците на доставка, също и да се увеличи свързаността между държавите от ЕС. Държавите кандидатки трябва да се включат в този процес, обясни Митов.

По темата за разпределението на бежанците той каза: „Ние вече сме казали, че ще приемем 1600 души. България вече има достатъчен брой бежанци на своя територия, особено отнесени към брутния ни вътрешен продукт на глава от населението. Изпълнили сме до голяма степен своите задължения, други държави трябва да се замислят по темата“.

Той не очаква да сработят евентуални санкции за страните, които не искат да приемат бежанци. „Не трябва да си говорим само за квоти, те не решават нищо. Конфликтът в Сирия трябва да се адресира бързо, трябва да се изграждат бежански центрове извън ЕС, да се води жестока битка срещу трафиканттите на хора“, каза той.

Митов се опасява, че дори да се стабилизира ситуацията в Сирия, бежанският поток няма да намалее веднага. Затова той настоява да има списък със сигурни трети държави и сериозна охрана по границите на ЕС.

Бежанският статут не дава право на мигрантите завинаги да останат в Европа, след стабилизиране на ситуацията те ще трябва постепенно да се връщат, допълни той.

Митов коментира още, че затварянето на граници не бива да се превръща в тенденция в ЕС и че не бива да отстъпваме от вече постигнати свободи.

Министърът коментира и темата за прелитането на руски самолет над България към Сирия, което премиерът Бойко Борисов обяви, че лично е разрешил. Даниел Митов каза, че управляващите са обсъждали вариант ако евентуално бъде нарушено въздушното ни пространство, какво да предприемат. „По никакъв начин не е нарушавано въздушното ни пространство“, беше категоричен той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"предлага Даниел Митов "===Предложил бил! ха ха ха Какво пък може той да предлага!? Ментора от Вашингтон му подшушнал да предложи. От къде акъл за предложения а и кой го бръсне за нещо в Европа!? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още