IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия и Испания опитват да си върнат руските туристи

Топ дестинации за руснаците през тази година са България, Гърция, Кипър, Турция, Египет и Черна гора

14:28 | 06.09.15 г. 1
Италия и Испания опитват да си върнат руските туристи

Заради отслабналата рубла и напрежението между Запада и Русия повечето европейки държави регистрират спад на руските туристи, пише британското издание The Guardian. Сред тях са Испания и Италия, където туристите от Русия са съответно с 38% и 31% по-малко.

Властите в Андалусия предлагат някои нестандартни мерки, които да върнат руснаците, пише изданието. Например Кралското Андалусийко училище по конна езда планира да направи своето първо посещение в Москва и да покаже шоу с 13 коня на Червения площад. Ще има и още туристически панаири, представящи гастрономията на Андалусия, както и здравословния начин на живот.

Благодарение на предприетите мерки в автономната област се наблюдава известно подобрение, макар че в останалата част на страната броят на руските туристи продължава да намалява, отчита туристическият министър на областта Франсиско Хавиер Фернандес.

Повечето руски туроператори са категорични, че основната причина за помръкването на славата на европейските курорти пред руснаците е само слабата рубла. С обменен курс от 75 рубли за едно евро покупателната способност на руснаците е спаднала значително.

В Италия само през летните месеци руските туристи са с 50% по-малко, съобщават представителите на местния туристически бизнес. Освен слабата рубла, причината за по-малкия брой туристи е и напрежението между Запада и Русия заради кризата в Украйна.

Сред опитите за връщането на руснаците е изготвянето на уебсайт на италианското посолство в Русия на руски език, който разказва за възможностите, които Италия може да предложи на почиващите в страната. Предвижда се да може да се кандидатства онлайн за виза чрез сайта.

Допълнително утежнение обаче туристическият бизнес очаква и заради влизащото на 14 септември изискване всички руснаци да имат документи с биометрични данни при издаване на шенгенска виза.

През 2015 година нагласите на руснаците се сменят и топ дестинации за тази година са Турция, Египет, Черна гора, Кипър, Гърция и България. Тези държави са по-евтини от Италия или Испания, коментират от туристическата Tui и допълват, че Русия има облекчена система за издаване на визи с Гърция и Кипър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
" Италия и Испания опитват да си върнат руските туристиТоп дестинации за руснаците през тази година са България, Гърция, Кипър, Турция, Египет и Черна гора"- А едно почти туристическо посещение / http://***.fbr.bg/read.php?n=36240/ ахА!-да скара доновете с ингилизите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още