IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите искат още 80 млн. лева за увеличение на заплатите в образованието

Близо две трети от учителите са заявили готовност за ефективни протести

13:27 | 02.09.15 г. 1
Синдикатите искат още 80 млн. лева за увеличение на заплатите в образованието

Синдикатът „Образование“ към Конфедерацията на труда „Подкрепа“ настоява за допълнителни 80 млн. лева за увеличаване на възнагражденията на заетите в образователната система.

В съобщение на синдиката, изпратено до медиите, се посочва, че според информации от финансовото министерство вероятно ще бъдат осигурени 20 млн. лева за увеличение на трудовите възнаграждения на учителите.

Синдикатът обаче иска да се увеличат заплатите на всички заети в сферата на образованието. Исканите 80 млн. лева ще стигнат за увеличение на възнагражденията със 7,5% за три месеца.

Ако бъдат увеличени заплатите само на педагогическите специалисти, които са 85 хил., увеличението ще бъде в размер на 10 на сто за същия срок, пояснява се в писмото.

КТ "Подкрепа" настоява също така средствата за образование да достигнат поне 4 процента от БВП. Така ръстът на заплатите в сферата ще стане устойчив и ще се реализират всички нови политики, заложени в проектозакона за училищното образование.

„Ако средствата за образование не бъдат увеличени, очакваният нов образователен закон ще бъде лишен от реално съдържание и ще стане една виртуална концепция на предизборна кампания без възможност да се приложи ефективно“, посочват от синдикалната организация.

В писмото се припомня, че българските учители традиционно са най-бедните в Европейския съюз, а размерът на заплатите за младите учители е сигурно средство да ги остави извън образователната система, дори да ги прогони в чужбина.

Според организацията близо две трети от учителите са заявили готовност за ефективни протести.

Синдикатът ще поиска свикването на извънреден Отраслов съвет за образованието, за да се обсъди ситуацията с ниските трудови възнаграждения на учителите и възможността за тяхното увеличение, заявява председателят на учителския синдикат към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Да разбирам ли, че Янка Такева този път няма да ходи до Америка, за да види внучето /примерно за Коледа/?Щото когато разкарваха последния път бедните учители край парламента в може би най-мащабната стачка от 97та година насам, трябваше да развалят "седянката" по никое време заради билета й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още