IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо редките минерали вече не са чак толкова редки?

Китайският износ на минерали се увеличи двойно през юли спрямо същия период миналата година

18:05 | 23.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Защо редките минерали вече не са чак толкова редки?

Редките минерали вече не са чак толкова редки и то благодарение на Китай.

Китайският износ на минерали се е увеличил двойно през юли спрямо същия период миналата година. По този начин износът на страната достига най-високите си нива за над 4-годишен период, сочат правителствени данни, цитирани от Bloomberg.

Доставките са се повишили след като миналата година правителството отмени 15-годишиния контрол върху експорта.

Групата от 17 редки минерали се използва за различни предназначения - смартфони и електрически коли до ракетни снаряди, а Китай отговаря за повече от 80% глобалното им производство.

“Тази тенденция се развива от известно време”, коментира Кевин Старк, анализатор от CRT Capital Group. “Тя е породена от премахването на квотите за износ. Ако има по-малко търсене на редки минерали в Китай, каквото очевидно има, тези продукти ще напуснат страната. Всички тези фактори са свързани.”

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
" Защо редките минерали вече не са чак толкова редки?Китайският износ на минерали се увеличи двойно през юли спрямо същия период миналата година"Нелепост след нелепост чета тук. Наистина, Инвесторът ТРЯБВА да назначи РЕДАКТОРИ:Първо, не "редки", а "редкоземни". Второ, не "минерали", а "елементи" /химически/.Трето, не разбирам "въпроса": Преди около две години, Китайското правителство силно оряза квотите за износ като протекционистична мярка предвид изоставането на производителността на труда в Китай. Та, или тя се повишава /което е нормално да се очаква в силно конкурентната среда/ или загубите от съкращаване на продажбите са по-големи от евентуалните приходи от продажба, или има комбинация от фактори. Спадът в икономиката на Китай, вероятно, също е повлиял та, решили са да вкарат повече свежи пари отвън.Но, елементите и сега продължават да са точно толкова "редкоземни", колкото и преди. Справка защо така ги наричат, може да направите в Уикипедията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
pioner
преди 8 години
А си спомням времето когато Китай много добре играеха с редките метали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още