IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Депозитите в гръцките банки няма да участват в спасителната програма

Споразумението на Гърция с кредиторите предвижда 25 млрд. евро за гръцките трезори

14:51 | 17.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Депозитите в гръцките банки няма да участват в спасителната програма

Депозитите в гръцките банки не са част от плановете за спасението на Гърция. Това потвърди в обедния брифинг говорителят на Европейската комисия (ЕК) Аника Бредхарт. Това изрично е записано в текста на споразумението, одобрено в петък на заседанието на Еврогрупата, допълни тя.

Припомняме, че според механизма за спасяване на банки, който трябва да влезе в сила от 1 януари 2016 г., при проблеми в банковата система ще участват не само парите на данъкоплатците, но и на депозантите, акционерите и облигационерите в банките. 

Бредхарт каза още, че в третия план за южната ни съседка, в общ размер от 86 млрд. евро, са предвидени общо 25 млрд. евро за стабилизиране на банковия сектор. 10 млрд. евро Атина ще получи още в следващите седмици, ако програмата бъде ратифицирана и от националните парламенти на страните в еврозоната (където това се налага – бел. ред).

Сигналите за това обаче са положителни и вероятно още до 20 август Гърция ще получи 13 млрд. евро, за да плати задължения с падеж август и септември. Малко по-късно и страната ще разполага с 10-те млрд. евро за банките.

Говорителят на ЕК категорично отказа да коментира слуховете за предсрочни парламентарни избори в Гърция. Това е вътрешен проблем на страната, ние се интересуваме от реализирането на реформите, които премиерът Алексис Ципрас обеща, допълни тя.

Бредхарт обясни още, че не може да коментира и дали има вероятност германският парламент да отхвърли споразумението с Гърция. Тя припомни обаче, че споразумението между Атина и кредиторите беше постигнато след тежки преговори, продължили месеци наред, и изрази надеждата си, че всички ще изпълнят поетите задължения.

Развитието на кризата в Гърция можете да следите тук


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 8 години
РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА 26 -те млрд.? ОТ ПЪРВИЯ ТРАНШ НА ЗАЕМА от 86 ? :1/ За КРЕДИТОРИТЕ ..... 13 млрд.?2/ За ЧАСТНИТЕ банки ......10 млрд.?3/ За гръцката ДЪРЖАВА ....3 млрд.?ЗАЩО ДЪРЖАВАТА ТЪРЦИЯ Е ГАРАНТ И ПЛАЩА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО НА ЧАСТНИ БАНКИ ИЗТОЧВАНИ ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ ИМ ПО НАЧИН ПОЗНАТ У НАС СЪС СХЕМАТА НА КТБ?!Всъшност тази схема БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ е позната и у нас със ДЪРЖАВНИЯ ЗАЕМ теглен за да се плаща грабежа на собствениците на КТБ.НЕ Е ЛИ ТОВА "ОМРАЗЕН ДЪЛГ" И НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ КАТО СЪУЧАСНИЦИ В ГРАБЕЖА НА БАНКИТЕ ДА БЪДАТ ПРИВЛЕЧЕНИ НЕ САМО СОБСТВЕНИЦИТЕ ИМ, НО И ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ВЗЕЛИ ТОВА РЕШЕНИЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още