IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" започва с леко закъснение нагнетяването на газ в "Чирен"

Дружеството е на загуба в размер на над 34 млн. лева за първото полугодие, показаха отчетите

11:30 | 12.08.15 г. 2
"Булгаргаз" започва с леко закъснение нагнетяването на газ в "Чирен"

С 15 дни по-късно спрямо миналата година е започнал сезонът по нагнетяване на природен газ в хранилището в Чирен, става ясно от отчета на „Булгаргаз“ за първото полугодие на 2015 година.

От данните е видно и че количествата, с които компанията разполага в хранилището, са значително по-малко спрямо миналата година – 41 млн. куб. метра спрямо 250 млн. куб. метра към 30 юни 2014 година.

През миналото лято обаче опасенията, че кризата в отношенията между Украйна и Русия ще прерасне в нова газова война, бяха значително по-големи. В крайна сметка през есента обаче двете страни успяха да се споразумеят благодарение и на посредничеството на Европейския съюз.

Въпреки по-спокойната обстановка от газовата компания планират да нагнетят същите количества газ, както миналата година.

Отчетът на „Булгаргаз“ показва още увеличение на потреблението на природен газ през първото полугодие в размер на 3,2%. В периода януари – юни компанията е доставила на своите клиенти 1,43 млрд. куб. метра природен газ, спрямо 1,39 млрд. куб. метра за същия период на миналата година. Отчасти това се дължи на по-студената зима, става ясно от разчетите за месечните доставки.

Въпреки повишеното потребление приходите от дейността (основно продажбата на газ – 99,7%) на компанията намаляват – с 5,4% до 821 млн. лева. Разходите пък се повишават с почти 4% до 856 млн. лева. Към края на юни „Булгаргаз“ реализира нетна загуба от 34,4 млн. лева спрямо печалба от 42,3 млн. лева през първото полугодие на миналата година.

Дружеството има блокирани 17,4 млн. лева в КТБ.

От "Булгаргаз" отчитат като основни рискови фактори за дейността си регулаторните решения на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и търговските вземания и задълженията. Най-големите длъжници на компанията са топлофикационните дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
forexboy
преди 8 години
Няма само Нефтохим да е на хронична загуба я.........НАГЛЯРИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
THE TRADER
преди 8 години
Интересното при това непрекъснато "нагнетяване" е, че никой след това не казва колко от нагнетеното е изразходвано и пуснато обратно по тръбите?!? И има ли засичане между влязлото в България и продаденото на крайни потребители количество!!! Защото това нагнетяване на нещо,което не се вижда и го нагнетяваш неизвестно къде, ми прилича на едно "полузаконно" отклоняване на средства от Булгаргаз към точните джобове... А такива джобове дал господ! И от едната и от другата страна на политическия ни спектър - просто, който е на власт, "нагнетява"!!! Но ми се струва, че се нагнетява по джобове, а не другаде... Една проста светка, сори - сметка, ама се получи хубава дума, затова не я редактирах - процентното съотношение на това, което се нагнетява, не е изобщо малко спрямо общо продадените количества! Или просто прецизно е сметнато как да се отклонява цялата печалба, т.е. всичкия кеш!!! Ай честьиту... както казват едни наши талантливи мъже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още