IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на природния газ може да падне с над 13% от октомври

Прогнозата се основава на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ през следващото тримесечие

16:22 | 10.08.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Цената на природния газ може да падне с над 13% от октомври

"Булгаргаз" оповести поевтиняване на природния газ с близо 14% днес, един месец преди да внесе в държавния енергиен регулатор заявлението си за цената на суровината за последното тримесечие на годината.

"Булгаргаз" прогнозира, че цената на синьото гориво за четвъртото тримесечие на годината може да падне с 13,65%, или с 66,12 лв. до 418,14 лв. за 1000 кубични метра (без акциз и ДДС), съобщават от пресцентъра на дружеството.

Поевтиняването се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ през следващото тримесечие, се посочва в съобщението.

Това ще бъде поредно поевтиняване на синьото гориво у нас, след като през януари вместо поисканото от доставчика увеличение на цената с 2%, регулаторът я свали с 0,5 на сто. От април цената беше свалена още – с 13,17 процента, а от юли тарифите бяха намалени с още близо 7 на сто.

Окончателното предложение на "Булгаргаз" ще бъде внесено в КЕВР на 10 септември. Регулаторът преразглежда на всеки три месеца цената, на която „Булгаргаз“ продава суровината на своите клиенти.

Цената на природния газ се определя от цените на алтернативните горива (петрол), макар и с 9-месечно закъснение,  друг фактор е и курсът на щатския долар към лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Батя
преди 8 години
Супер! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още