IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron отчете най-слабата си печалба за последните 12 години

Компанията разпродаде активи за 2 млрд. долара като част от плана си за развитие

20:22 | 31.07.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската компания Chevron Corp. отчете най-ниската си печалба за повече от 12 години, след като разгромът на енергийния пазар накара компанията да намали стойността на петролните и газовите полета с почти 2 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба за второто тримесечие е спаднала до 571 млн. долара или 30 цента на акция от 5,67 млрд. долара или 2,98 долара на акция през същия период миналата година, обяви калифонийската компания Chevron в петък. Обявената цена на акция е много под средната оценка за 1,16 долара на 20 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Най-големият бизнес отдел на Chevron – производството на петрол и природен газ, отчита загуба, след като втората най-голяма енергийна компания в САЩ намали с 1,96 млрд. долара активите си и отдели още 670 млн. долара за данъци и проекти, отложени заради липсата на икономическа изгода.

Продажбата на активи е генерирала 1,8 млрд. долара за периода между април и юни. Разпродаването е част от плана на председателя и главен изпълнителен директор Джон Уотсън за изчистване на слабопечеливши активи за 15 млрд. долара.

Chevron заяви, че заради продължаващия спад на пазара компанията намалява дългосрочната си прогноза за цената на суровия петрол, въпреки че не представи конкретни стойности. Суровият петрол, основният индекс за повечето международни продажби на петрол, поевтиня с 42% спрямо второто тримесечие на 2014 г. на фона на войната между американските шистови производители и Организацията на страните износителки на петрол.

Акциите на Chevron поевтиняха с 1,9% до 91,26 долара в сутрешната търговия на американската борса. Преди това акции отчетоха спад от 17% за годината.

Заради срива на пазара на петрол през тази година Уотсън съкрати част от персонала, спря обратното изкупуване на акции и сложи край на шистовите проучвания в Полша и Австралия. Компанията заяви във вторник, че ще съкрати 1500 работни места или около 2,3% от световния си персонал, за да намали разходите с около 1 млрд. долара.

Целта на Уотсън е да защити доходността на дивидентите от 4,6% от спада на паричните потоци докато в същото време се опитва да добави нови кладенци, за да повиши общия добив на компанията с 20% до края на 2017 г.

Chevron се опитва да задмине конкурента си Exxon през тази година с поне 1 млрд. долара с мегапроекти, включително проект за износ на газ от Австралия на стойност 54 млрд. долара.

Всяко понижение на цената на петрола сорт Брент с 1 долар добавя или изважда между 325 млн. долара и 350 млн. долара от паричните потоци на Chevron. Компанията е по-чувствителна към промените в цената на суровия петрол в сравнение с най-големите си американски конкуренти, тъй като 67% от добива на Chevron идва от петрол докато при Exxon той е 54% и при ConocoPhillips - 48%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
" Chevron отчете най-слабата си печалба за последните 12 годиниКомпанията разпродаде активи за 2 млрд. долара като част от плана си за развитие" Така става, след като преди 4 години, реакцията им на оферта по MDP беше от вида "Благодарим за предложението но, не изявяваме интерес". Можеше да дръпнат напред но, не би. Сега са се юрнали да "... изчистват слабопечеливши активи за 15 млрд. долара. " ДГД. Както те, така и мобилаторите ни, дето сега реват. Те така и не осъзнаха, че контекстът им не може да побере новата реалност и си трупат пропуснати ползи, като вече са надминали 3-те милиарда. Само досега. Колко им предстои още да пропуснат покрай скапаните си широки пръсти, предстои да наблюдаваме в развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още