IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по кредитите за домакинствата продължават да падат

Ставката за малките фирмени кредити също се понижава

15:04 | 27.07.15 г. 6
Лихвите по кредитите за домакинствата продължават да падат

Както населението, така и бизнесът са могли да се финансират срещу по-ниски лихви през юни. Това става ясно от ежемесечната лихвена статистика, която Българската народна банка (БНБ) публикува днес.

Миналия месец лихвата по потребителските кредити в лева е била 10,39%, а по тези в евро – 7,6%. За сравнение, през същия месец на миналата година сме могли да изтеглим потребителски кредит в лева с лихва от 11,26%, докато за този в евро е трябвало да заплатим 8,91% от стойността на кредита.

Намаление има и на месечна база. През май левовият потребителски кредит е бил с лихва от 10,48%, а този в единната валута – 8%.

Цената, която трябва да заплатим, ако искаме да получим заем за жилище, също намалява. Ако през юни миналата година лихвата за такъв тип кредит в лева е била 6,53%, то този юни тя е 5,77%. За жилищен кредит в евро тя е спаднала до 6,14% юни тази година, докато през същия месец на 2014 г.е била 6,88%.

При жилищните кредити лихвите също се понижават спрямо миналия месец. През май левовият жилищен кредит е бил с лихва 5,95%, а този в евро – с 6,29%.

Без изненада, лихвата по фирмените кредити до 1 млн. евро също бележи спад както на годишна, така и на месечна база.

Ставката е била на ниво от 5,66% през юни за кредитите, взети в лева. Година по-рано на банката е трябвало да се заплати 6,62% от стойността на кредита, а миналия месец - 5,41%, за средствата, отпускани в родната валута.

При големите кредити (над 1 млн. евро), получени в тяхната левова равностойност, обаче лихвата се е повишила. През юни тази година тя е била 7,26%, докато през май такъв кредит можеше да се вземе срещу 4,88% от стойността му. През юни 2014 г. лихвата също е била по-висока – 5,2%.

На този фон средната лихва за фирмените кредити, отпуснати в лева, се повишава. Нивото ѝ през юни е 6,67%, по-високо от отчетените 5,41% месец по-рано, а също и от средната ставка от 5,77% за юни 2014 г.

Предприятията, предпочели да изтеглят евров кредит до 1 млн. евро през юни, са се съгласили това да стане срещу лихва от 5,26%. Нивото е по-ниско от отчетеното месец по-рано, когато ставката беше 5,69%, а и от това през юни 2014 г., – 6,48%.

За разлика от големите кредити, взети в лева, лихвата по тези в европейската валута намалява. През юни бизнесът е могъл да се финансира срещу лихва от 5,67%, докато месец по-рано ставката е била 7,13%.На годишна база също има намаление. През юни 2014 г. лихвата за голям евров кредит е била 9,11%.

Така средната лихва по фирмените кредити, деноминирани в евро, намалява до 5,58%, най-ниската ставка от февруари тази година насам.

Трябва да подчертаем, че лихвите по големите кредити са доста волатилни, тъй като почти през месец статистиката отчита промяна и в двете посоки.

Въпреки по-ниските лихви обаче кредитирането намалява, сочат данните на БНБ, които бяха публикувани през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
А иначе от статията се налагат няколко интересни въпроса и извода1) Защо кредита в лева е значително по-скъп от този в Евро? Пак ли вземаме от ЕЦБ на 2% и раздаваме в БГ на 8%? Този бизнес модел гръцките банки го работеха, сега май и останалите го рабитят2) Убаво сте написали Уихвата а колко е ГПР? Що.. 10% уихва за потребителски и 300 лева такси като ти сипят... ДОБЪР ДЕЕЕЕЕН!3) 10% потребителски и 5.5% ипотечен.. не бих казал като да е малко. Едно около 4% за ипотечен и около 5.5 за потребителски биха били приемливи нива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ей пак пишете глупости ама нейсе. Чудя се останаха ли нормални
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
kony
преди 8 години
Ще опрости кредитите, но не на обикновените хора и дребния бизнес, а на крадците-олигарси (за справка КТБ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
Repoman
преди 8 години
Няма да останат, държавата ще ги опрости, както стана в Гърция. Ние нали уж сме по-социална държава от Гърция, при тях се опростяват кредитите, така че и у нас следва да се приложи практиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 4
Mito Karamitov
преди 8 години
само че този път хората ще останат без жилища, бизнес и спестяванияСъвсем скоро ще се случи това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
Repoman
преди 8 години
Лихвите у нас вече са на доста ниско ниво, дано поне за година да останат там за да може хората да теглят повече кредити. После идва втора серия на 2007-2008г., когато масово се вземаха кредити щото беше модерно, а после пазарните лихви скочиха и хората се огледаха. Долу-горе и сега ще е нещо подобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още