IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка повиши прогнозата си за цената на петрола

Организацията очаква "черното злато" да се търгува за 57 долара за барел въпреки огромните запази и производство

13:08 | 23.07.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Световната банка повиши прогнозата си за цената на петрола

Прогнозата на Световната търговска (СБ) банка за цената на петрола претърпя лека промяна в посока нагоре. Въпреки това първоначалното повишение на петрола сорт Брент, на което станахме свидетели в началото на годината, няма да доведе до ценови нива, близки до тези през 2014 г., смята институцията.

СБ вече очаква „черното злато“ да достигне 57 долара за барел. Припомняме, че оценката на институцията през април беше за 53 долара за барел. Геополитическото напрежение и закриването на недостатъчно рентабилни инсталации за добив на петрол могат да придвижат оценките още нагоре, се казва в доклада на организацията.

Цената на „черното злато“ се покачи със 17% през второто тримесечие на годината, което беше повече от очакваното. В същото време цените на други енергийни източници като природния газ и въглищата реализираха спад. Като цяло стоките, включително металът и селскостопанската продукция, са поевтинели през второто тримесечие.

Природният газ поевтиня с 13% през периода, а въглищата реализираха спад от 4%.

Докато петролът поскъпва повече от очакваното, а природният газ и въглищата поевтиняват, общата прогноза за енергийните стоки е да са с 39% по-евтини от миналата година.

Въпреки лекото възстановяване по-рано през годината, петролът сорт Брент е изтрил близо 50% от стойността си за последната година. Цената му в сряда беше около 57 долара за барел.

СБ предрича цената на „черното злато“ да остане стабилна през останалата част от годината „дори излишъкът да започне да намалява“.

Повишените доставки от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще продължaт да оказва натиск нa цените, смята още международната институция. ОПЕК отказа да намали производството на „черно злато“, надявайки се, че с ниските цени ще успее да изтласка от пазара страни като САЩ и Русия, които не са членки на организацията, посочва CNBC.

„Въпреки незначителното покачване на прогнозата за цените през 2015 г., големите запаси и повишаващото се производство на ОПЕК внушават, че цените ще останат ниски в средносрочен план“, заяви Джон Бафс, автор в Commodity Markets Outloo“.

Съвкупното производство на петрол е по-голямо от търсенето, счита Нейл Аткинсън. Според него минималният ръст в прогнозата на СБ е оправдан поради тенденцията на повишаване на цените, която е налице от средата на април. Личната му прогноза е, че цените ще са нива между 55 и 65 долара за барел.

Повишаващи се цени и средна стойност от 65 долара за барел предвижда Sanford C. Bernstein. За 2016 г. прогнозата на организацията е за още по-високи цени от 86 долара за барел.

„Убедени сме, че ще има забавяне в увеличаването на доставките“, заяви Николас Грийн, икономист в Sanford C. Bernstein. Според него това намаление ще дойде най-вече от Северна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Nana - LET IT RAINhttps://***.youtube.com/watch?v=CZnNxlunET4&list=RDCZnNxlunET4#t=0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Nana - LET IT RAINhttps://***.youtube.com/watch?v=CZnNxlunET4&list=RDCZnNxlunET4#t=0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Nana - Dreamshttps://***.youtube.com/watch?v=w-egxyLvC7U
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
И за да не се бъркаме в ''свободният'' пазар нещата се решават лесно и мисля ,че Франция го прие - прогресивен данък за коли с ДВГ защото когато ти сложат 1000евро за дизелова кола ще бягаш на електрическите Нещата са прости но и политиците са малко прости ,неуки и затова пиша и преповтарям и тук когато имам време иначе си изпращам официални писма до всички държ.власти и ''4-власт'' за да са запознати повече хора които да информират още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество което да натиска политиците да вземат правилните мерки и да следи всичко за да се избегнат катастрофите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Изкуственото подържане на ниска цена на петрола прави ел.коли много скъпи и скрива истината за петрола Доклад Петрол и световна икономика'' на МВФ - икономистите Михаел Кумхоф и Дирк Мюир го казват заобиколно 1400% скок на цената - http://***.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godiniПовече тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне и глоб.затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445Фелипе Калдерон, бивш мексикански президент и ръководител на Световната комисия по икономика и климат също го казва - http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още