IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците ограничават летните си отпуски

Най-пострадали са международните дестинации, които доскоро привличаха голяма част от руските туристи

10:58 | 18.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Руснаците ограничават летните си отпуски

Ситуацията в Русия, отслабналата рубла, както и неяснотата за Гърция и терористичният акт в Тунис, са ограничили възможностите и желанието на руснаците за почивка това лято, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Според анализите на туроператора TUI Russia руските туристи през тази година са с 30-35% по-малко спрямо миналата година. Пострадали от тази тенденция са основно международните дестинации, които привличаха доскоро руснаците. По данни на руската агенция по туризъм руснаците, които се отправят към Европа по време на лятната си отпуска, ще бъдат с 40% по-малко от миналата година.

Това се потвърждава и от наблюденията на TEZ Tour – туристопотокът към Италия, Испания и Кипър се е свил с 45-50%.
Случващото се на туристическия пазар в Русия обаче не е изненада за бранша, защото тенденцията се видя още при ранните записвания. Освен ограничените заради отслабената рубла възможности, руснаците са отказали почивки и заради терористични атаки в Египет и Тунис, допълват туроператорите.

Основното направление в чужбина, към които ще се отправят руснаците през тази година, е Турция (48% от туристите). Следват Египет, Черна гора, България и Гърция. „Бюджетните европейци”, както нарича ТАСС България и Гърция, ще привлекат по 5% от руските туристи през тази година.

Руската информационна агенция дава данни и за цените на пакетите, които през тази година са значително по-ниски спрямо 2014 година. Така 10 дни в Турция костват по 589 долара на човек спрямо 795 долара през миналата година. Почивката в Египет е поевтиняла до 534 долара, спрямо 642 долара през миналата година.

В Гърция 10-дневна почивка вече струва 566 долара на човек, спрямо 763 долара през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Stefan--L
преди 8 години
Недълновидната продажна политика на нашите управляващи и *** уста на нашият *** президент Плевнелиев отблъсна потока от Руски туристи на който са единствените сериозни клиенти у нас! Сега господин Плвнелиев Борисов Кунева Симеонов ще чакат американците да дойдат да почиват у нас! Такива продажни и недълновидни управляващи България никога не е имала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още