IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Григорий Вазов би инициирал проверка на взети в БНБ решения за три години назад

Анализ за рисковете в банковата система трябва да се прави на всяко заседание на УС, твърди кандидат-гуверньорът

16:38 | 09.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Григорий Вазов.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Григорий Вазов. Снимка: Investor.bg

Първата задача на новия гуверньор на централната банка трябва да бъде иницииране на промени в Закона за БНБ, касаещи функциите и задачите на Управителния съвет (УС), като новото ръководство следва да анализира взетите решения на старото поне три години назад. За това настоя кандидатът на Патриотичния фронт за управител на БНБ доц. Григорий Вазов по време на изслушването на всички кандидати в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Кандидатурата му бе представена от Емил Димитров и Полина Карастоянова от ПФ.

Според Вазов, който е ректор на ВУЗФ, стратегията за развитие на БНБ трябва да има краткосрочен, средносрочен и дългосрочен период. Дългосрочният е влизането на България в еврозоната, което подчерта и Бисер Манолов, а за средносрочния период говори Виктор Йоцов, т.е. – връщане доверието в банковия надзор, обобщи Вазов, като обърна внимание на краткосрочния период и определи процеса по избор на управител на БНБ като „благородно състезание“.

„Ясно е, че в момента имаме нарушен институционален респект на БНБ и е логично той отново да бъде възстановен. Постигането на дългосрочната цел няма как да стане с нарушен респект“, коментира той. 

Вазов смята, че е нужно да бъдат направени промени в Закона на БНБ от гледна точка на функциите и задачите на УС. „Сега на практика имаме четирима управители, тъй като всеки от тях взима еднолични решения, и други трима членове, които въпреки че се предлагат от президента, не са много известни“, подчерта кандидатът на ПФ.

„Първата задача на новия гуверньор е да инициира промени в Закона за БНБ, касаещи функциите и задачите на УС. Надзорът трябва да бъде подчинен на УС и на всяко заседание на УС да има точка с анализ за рисковете на банковата система“, категоричен е Вазов.

„Бяха отправени сериозни обвинения към БНБ и затова новият УС трябва да направи анализ на протоколите от заседанията и на решенията поне три години назад“, предложи ректорът на ВУЗФ, за да се види кой какво е коментирал, какви решения са взети и в какъв период на икономическия цикъл.

Той коментира и случилото се в банковата система през 2014 г.

„Миналата година атаката беше към валутния борд. Банковата система показа, че е стабилна, като премина през един много сериозен стрес тест. Атаките ще продължат, защото зад валутния борд стои един резерв, който все още не е пипнат и не е ограбен, а ресурсът е много сериозен“, каза той.

Вазов приветства решението на правителството за създаване на координационен съвет за присъединяването на страната към еврозоната. Но той изрази съмнения, че приемането на еврото ще се случи само в рамките на един мандат на управителя на БНБ и на правителството и от тази гледна точка се усъмни в управленските функции на съвета.

По негови думи членовете на координационния съвет могат да претърпят промени именно заради неизвестните при всеки избор на гуверньор или на правителство.

„Когато имаме промяна на екипите, трябва много добре да се поставят целите и да се гарантират управленските структури“, добави ректорът на ВУЗФ.

Вазов се спря накратко и на кредитната активност на банките.

„Банковата система е толкова стресирана и самоограничаваща се в кредитиране, че в момента имаме едни големи резерви, един валутен борд, който внася достатъчно рестрикции, а в същото време искаме икономически ръст. Една от ролите на новото управително тяло на БНБ заедно с търговските банки трябва да бъде да помислят какви мерки да се предприемат за повишаване на кредитната активност. А за слабата активност не са виновни банките, а състоянието на системата“, заяви кандидатът на ПФ.

Ректорът на ВУЗФ добави още, че ако бъде избран за ръководител на централната банка, първо ще покани кандидатите за управители на БНБ за подуправители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Личи си, че този кандидат е най-подходящ за нов управител на БНБ! Идеите му са най на място, но няма да получи подкрепа от ГЕРБ, защото те се опитват да наложат човек без опит там за да го контролират по-лесно! Като онзи Радев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Schroeder
преди 8 години
Ха! Я каква приятна изненада. Добра идея, стига да успее да се пребори за поста. Както казваше един популярен ТВ водещ "Да видим!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
=== Григорий Вазов би инициирал проверка на взети в БНБ решения за три години назад ===С такива "нечестиви" намерения бандата няма да го допусне да се приближи на 100 метра от входа на БНБ, камо ли да го направи управител. Посмъртно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Елън Браун ,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) -''Това, което банкерите премълчават е, макар те самите да го знаят отдавна, че частните банки създават парите, които отпускат като кредит по същия начин, по който го правят държавните. Разликата е просто в това, че държавната банка връща лихвите на правителството и обществото, докато частната банка насочва лихвите в собствената си капиталова сметка, за да ги реинвестира с цел получаване на още лихви, прогресивно изтегляйки пари от продуктивната икономика'' - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmЛихвата е проблем защото води косвено или пряко до войни ,убийства и самоубийства ,и Силвио Гезел още 1918год. е писал до немски вестник,че ако се запази финан.система до 25год. ще стане война и става - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Нещата с банкстерите се решават много лесно и измамата е от 1991год. защото в Конституцията е записано ,че пред закона всички са равни тоест както има закон за фалит на юрид. лица така трябва и за физически с което се дисциплинират банките да си отварят очите на кой дават кредит и с какво обезпечениеЕкс депутата доц. Минчо Христов го каза ,че Иван Искров като депутат е предложил да се махне наказ.отговорност на необезпечени кредити тоест ако имаше такъв закон нямаше да има казуса КТБ и въобще банковата система става стабилна - http://tv7.bg/Акцент/Искров-предложи-да-няма-наказателна-отговорност-за-необезпечени-кредити_l.33_i.10192631_b.10178805.html#.VXQ8JkaQO1k33% капит.адекватност задължително защото БАЗЕЛ-3 е нищо и таван на заплатите и печалбите като Англия едно време 100% данъкПроф. Джефри Сакс го каза - устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система и съм описал всичко в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още