IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо се сливат производителите на чипове

Те се подготвят за бума в търсенето от всички сфери с настъпването на следващата технологична революция: Интернет на нещата

22:05 | 11.06.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компаниите, произвеждащи чипове, се сливат, като само тази година са подписали споразумения за 66 млрд. долара. Те се подготвят за бума в търсенето от всички сфери с настъпването на следващата технологична революция: Интернет на нещата, пише в свой репортаж Ройтерс, цитиран от БТА.

Тъй като колите, порцелановите изделия и дори кравите са контролирани или следени онлайн, всяко от тези неща ще изисква различен вид чип с все по-малък размер, комбиниращ свързаност с обработване, мощност на паметта и батерията.

Това налага производителите да обединяват ресурси и интелектуална собственост, за да произвеждат по-малки, по-бързи, по-евтини чипове за един пазар, който според International Data Corp ще нарасне до 1,7 трилиона долара до 2020 година спрямо 650 милиарда долара миналата година.

За сравнение, пазарите за чипове за персонални компютри и таблети са в стагнация или бележат спад, дори смартфоните почти са достигнали най-високото си равнище, посочи Боб О'Донъл, дългогодишен консултант на сектора за производство на чипове. Що се отнася до растежа на тези традиционни пазари, ние до голяма степен сме приключили, отбеляза О'Донъл. Затова те са обърнали поглед натам, допълни той.

Миналия месец бе направено най-голямото досега сливане в сектора на чиповете, като Avago Technologies реши да купи Broadcom Corp за 37 милиарда долара. Тази сделка засенчи сделката от миналата седмица, когато Intel Corp реши да купи Altera Corp за 17 милиарда долара, както и сливането, при което NXP Semiconductors NV предложи през март 12 милиарда долара за Freescale Semiconductor Ltd. В петък компанията Lattice Semiconductor Corp. заяви, че е отворена за продажба.

Свързани към мрежата крави

Интернет на нещата разчита на чиповете в устройствата, изпращащи безжично данни на сървърите, които на свой ред ги обработват и предават резултатите на смартфона на потребителя или автоматично настройват самите устройства. Те обхващат широк спектър - от осветителни крушки до ядрени централи, от смарт часовници до климатичните системи на сградите. Това разнообразие представлява както възможност, така и предизвикателство за компаниите, произвеждащи полупроводници: потенциалната им клиентска база е огромна, но разнородна, което изисква различни подходи.

Qualcomm например е свикнал да продава чипове на около десетина производители на мобилни телефони. Интернет на нещата му създаде работа, свързана с доста различни играчи - от производители на водомери до улични лампи, които имат модеми и камери за следене на движението.

"Не може да се мисли, че новият пазар е точно като стария," заяви в интервю вицепрезидентът на Qualcomm, отговарящ за маркетинга, Тим Макдоноу.

Според Qualcomm интернет на нещата ще покрие над 10% от приходите на компанията от чипове тази финансова година. Идва ред и на кравите. Вместо да наблюдават по досегашния традиционен начин стадата, фермери в Япония са им сложили крачкомери, свързани с интернет, от Fujitsu Ltd и партньора им Microsoft Corp, за да преценят кога може да са готови за осеменяване. Оказва се, че разгонените крави правят повече крачки.

Чип частица

Новата дейност кара производителите на чипове да работят заедно, за да обединяват опита и знанията си върху един чип - тенденция, която бе наложена от мобилните телефони.

Сделката Avago-Broadcom, например, обединява управлението на движения и оптичните сензори на Avago с чиповете на Broadcom, които са специализирани в свързаност чрез безжични технологии като Bluetooth и Wi-Fi.

В миналото ако искаш да направиш панел, който има всички компоненти, трябваше да купиш три различни чипа, посочи Дипеш Пател от ARM Holdings PLC, която лицензира голяма част от технологиите в мобилните телефони и все повече в Интернет на нещата.

"Сега трябва да купиш само един чип. Но се опитваш да получиш повече от същата система със същия чип", допълни той. Чиповете стават все по-малки и биха могли толкова да се смалят, че да бъдат погълнати според Vital Herd Inc. Ако бъде погълнат от крава, подобният на хапче сензор на новосъздадената тексаска компания, може да предава жизненоважни сигнали, да предупреждава фермерите за болести и други проблеми.

Цзън-Хсун Хуан, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията за графични чипове Nvidia Corp. прогнозира, че чиповете се ще свият до размерите на прашинка и ще попадат в почти всичко от обувки до чаши.

"Мисля, че тези малки, фини чипове ще се продават с трилиони", посочи в интервю Хуан. "Може би ще се продават дори на паундове (един паунд е около 0,45 кг)," допълни той.

Обработка

Инсталирането на чипове в крайните продукти е само едната страна на уравнението. Колкото повече неща се свързват, толкова повече сървъри и с по-големи възможности ще бъдат необходими за обработване на огромното количество специализирани данни, които предават тези чипове.

За да задоволи търсенето, Intel би могъл да използва за сървърите си чипове, проектирани от новата си придобивка Altera, които анализират потоци от подобни данни - специализирани в  една функция в противовес на множеството функции като чиповете в персоналните компютри, посочва консултантът от сектора О'Донъл.

Съчетаването на такива силни страни ще бъде жизненоважно, отбелязва Малик Саади от ABI Research, тъй като консолидирането все още не е приключило. Още компании, произвеждащи чипове, "ще трябва да вземат това радикално решение за сливане", допълни Саади. "Това е само началото", отбеляза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 8 години
ще наемеш khao, неговата поддръжка ще е ЖЕЛЕЗО хехе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Я гледай я гледай, тук налазили умни и образовани хора. Ще се задуша. Викаш с интернет на нещата, ще си взема VPN и администратор да ми администрира телевизора в къщи и един за климатика. Какви техники какви 5 лева, НЕЩАТА значи във всеки дом, във всяко устройство, в пералната във вратата, в телевизора, в климатика.РАЙ за всеки хакер. Звъня на вратата, добърден аз съм от сервиза, правим профилактика, каква ви е паролата? Да благодаря. ТОЛКОВА! Какви криптометоди какви чудеса. А що се отнася до кадърните админи, нима не хакнаха и Сони, нима не окрадоха наскоро данни за ФЕДЕРАЛНИЕ служители в САЩ?Обаче, аз съм БГ МАН БГ МАЧО, знам че има такова нещо като VPN и е непробиваем и съм умен и грамотен. Е такива шарани са първите, които ще бъдат нацепени от хакерите, заедно с "непробиваемия" им VPN
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
deant
преди 8 години
и за линукс няма експлоити и вируси ли? Криптогравските алгоритми са независими от опеационната система. Таз година беше окрит МНОГО сериозен проблем в SSL библиотеката, която се ползва на почти всички защитени страници в интернет.Аз не се правя на разбирач просто работя във сферата. Това, което си личи от приказките на някои е, че си доста далече от ИТ. Ровенето във Сураттефтера и гледането на прон сайтове не се води разбиране от ИТ. Айде със здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 8 години
общи приказки говориш, че и полу верни за ти изглеждат думите като на разбирач....хората не могат да си опазят уиндуса, ама те повечето такива устройства са на линукс базирани системи и другите глупости няма да ги коментирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
deant
преди 8 години
До миналата година имаше бъгове или математически разбивания на почти всички криптографски алгоритми. Да не говорим, че въпросния интернет на нещата надали ще има ентерпраис клас криптография, всеки дом е свързан към интернет посредством най-тривиялно разбитите устройства - домашни рутери и модеми. Хората немогат да си опазят уиндоуса от червеи па кво остава още по-сложните системи. Няма устройство излязло на пазара и да не е разбито. Като почнеш от рутерите, смартфоните и отидеш до игровите конзоли за да играят пиратски копия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 8 години
хахахахаха .... говориш абсолютни глупости. хакерски пробиви в днешно време стават или при абсолютноп некадърен администратор или с човек от вътре.То да не е като да пробиеш бурето с канелката :) задни врати само в конспиративните ви мозъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
deant
преди 8 години
Личи си кой е необразован. НЯМА НЕПРОБИВАЕМИ VPN ТЕХНИКИ. Няма такова чудо. Всичките без значение дали имат бъгове или не (просто имат ненамерени бъгове) имат инсталиран backdoor от любимите на целия свят Хамериканци. Или си мислихте, че като те са "измислили" компютъра, ще ви го оставят да го ползвате както си искате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
bgMan
преди 8 години
Плашещо може да бъде за прости и необразовани хора.Който иска да не бъркат в "нещата" му си има непробиваеми VPN техники, а за неспециалистите просто си изключват достъпа към "нещата" през Интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
misanthrope
преди 8 години
Абе аз се чудя, този интернет като напипа нещата, някой представя ли си един хакер какво може да направи? Ще стане егати параноята. Плашещо е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Какво казваше Конър Маклауд - "Накрая ще остане само един..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още