IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските производители ползват два пъти повече енергия от средното в ЕС

Има голям потенциал за намаляване на енергийното потребление и в домакинствата, смята зам.-министър Жечо Станков

12:26 | 09.06.15 г. 5
Българските производители ползват два пъти повече енергия от средното в ЕС

Намаляването на енергоемкостта на българската икономика е една от най-важните задачи на правителството, каза зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на конференция на тема “По-модерни, по-конкурентоспособни, по-силни: околна среда и енергийна ефективност в България“, предаде агенция „Фокус“.

„За съжаление към момента една единица произведен продукт на българският бизнес се произвежда с два пъти повече енергия от средното за ЕС. Целта ни е да променим това и да можем да се изравним със средните нива в Европа“, допълни той.

Станков отбеляза още, че има голям потенциал за намаляване на потреблението на енергия и в домакинствата. Според него енергийната ефективност може да доведе до спестяване на между 25% и 30% от потребяваната енергия.

Подобряването на енергийната ефективност във всички сектори е един от водещите приоритети в енергийната стратегия на страната ни, припомни Станков.

„Мерките, които предприемаме и изпълняваме в тази насока са насочени към повишаване на енергийната ефективност в производството, доставката и потреблението на енергията, което от своя страна ще повиши конкурентоспособността на фирмите в икономиката, както и жизнения стандарт на гражданите на България“, каза той.

Станков посочи няколко механизма за финансиране на мерките за енергийна ефективност. Сред тях са Програмата за енергийна ефективност и възобновяема енергия с бюджет от над 15 млн. лева, както и националната програма за обновяване на жилищните сгради, чиято стойност е над 1 млрд. лева.

Опция е и търговията със сертификати, която се предлага от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Темата за енергийната ефективност е важна не само за България, но и за целия Европейски съюз, коментира и посланикът на Италия у нас Марио Контичели, който също участваше в дискусията. „Колкото по-голяма енергийна ефективност постигнем, толкова по-висока конкурентоспособност, по-голяма сигурност при доставките, и по-чиста околна среда ще имаме“, заяви той.

„Строителството, секторът за преработване на отпадъци, и секторът за преработване на отпадните води са критични сектори в България в това отношение и за тях е необходимо да има определени действия и европейско финансиране", коментира той по отношение на сферите, в които са необходими спешни мерки за подобряването на енергийната ефективност.

За периода 2014 – 2020 ще има различни източници на финансиране, които ще са на разположение на България, припомни още Контичели. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Мислещ
преди 8 години
Много правилен коментар. Крайно време е "икономистите" да престанат да заблъждават хората, още повече политиците (които не разбират), с такова безумие. Защото тази заблуда може да струва милиарди. Имам предвид, сегашните големи надежди възлагани на програмата на енергийна ефективност на жилищата, които са празни надежди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Мислещ
преди 8 години
Точно ти, Атанасио, би трябвало да си наясно, че това сравнение е страшна глупост. Няма никакво разхищение, а просто работим евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Разходът за английското кафе е 0.125 кВч за левче, лоша ми е клавиатурата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Това разбира се е поредната *** статия с *** изводи. Обяснявам просто. Мери се енергоефективност за единица БВП. Значи ако аз направя едно кафе в София, токът за него е условно 1 КВч, а кафето струва 2 лв. то енергоразходът е 0.5 КВч за левче. Ако обаче направя същото кафе в Лондон за 3 паунда (минимум), тогава ще имам разход 1 КВч за 8 лв. или 0.25 кВ за левче. Демек английското кафе е 4 пъти по-ефективно -пълна дивотия. Още по-покъртителен е изводът за енергийната ефективност - в този случай ще трябва да си пия кафето недосварено. Вече не комично става по отношение на замърсяването - оказва се (о чудо), че и в Лондон и тук замърсяваме с въглеродни емисии еднакво, просто техните *** се смятат 4 пъти по-евтино. Виновен се оказва бедният, че е беден и неефективен. Нищо - утехата е, че Деляна си е взела хонорара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
В доклада на Европейската комисия накрая е дадена таблица за енерг.ефективност - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdfРазхищението е голямо по данни на Евростат за 2010 г. страната ни потребява 853.774 кг. нефтен еквивалент за 1 000 евро БВП.За сравнение енергийната интензивност на датската икономика например е 104.05 кг. нефтен еквивалент за единица БВП ,Ирландия (112.367 кг.) и Великобритания (115.469 кг.) - естествено това не е точен критерий защото финансовата ''индустрия'' влиза във БВП.Още факти ''за производството на продукция за 1000 долара в България се изразходват 2.6 тона условен петролен еквивалент, в Естония е 0.4 т, в Хърватска - 0.5 т, Латвия - 0.5 т, Унгария - 0.6 т, Полша - 0.7 т, Чехия 0.8 т '' - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/prognosis2020/016Chapter14.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още