IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обвиняват българин в подаване на фалшива оферта за придобиване на Avon

Комисията по ценните книжа и фондовите борси погна Недко Недев и няколко други лица, участвали в схема за манипулация на цените на акциите на три компании

10:20 | 05.06.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
САЩ обвиняват българин в подаване на фалшива оферта за придобиване на Avon

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) повдигна обвинения пред съд в Манхатън, Ню Йорк, на българин и няколко други лица, че са представили фалшиви оферти за закупуването на три компании, сред които Avon Products, съобщават Ройтерс и АР, цитирани от БТА.

Ройтерс посочва, че става дума за 37-годишния българин Недко Недев, живеещ в София. АР не споменава име.

Фалшивата оферта за закупуването на Avon Недев и съучастниците му направили на 14 май oт името на фирмата PTG Capital Partners, като предложили да купят акциите за 18,75 долара, или с премия от 181% над пазарната цена. В резултат на този ден цената на книжата на Avon скочи с 20%.

Недев и останалите, чиито имена не се съобщават, приложили същата схема и спрямо компаниите Rocky Mountain Chocolate Factory Inc. и Tower Group International Ltd.

Целта била да манипулират цените на компаниите с надеждата после да продадат позициите си, открити преди предполагаемата измама на борсата, на изкуствено раздутите цени. Според американския регулаторен орган Недев спечелил по този начин десетки хиляди долари, посочва Ройтерс.

Според SEC Недев е притежавал акции на Avon, Rocky Mountain и Tower чрез сметка, открита при инвестиционен посредник, базиран в София, преди да бъдат отправени офертите. Освен това регулаторът твърди, че в същото време от сметка в щата Невада са били извършени паралелни сделки.

SEC информира, че съдът е запорирал две сметки, от които се предполага, че са извършени сделките. В тях е имало над 2 млн. долара.

Предполагаемите измамници са разпращали и фалшиви прессъобщения. Това се е случвало чрез базата данни Edgar. Случаят с Avon повдига въпроса за сигурността на Edgar, към която хиляди публични компании и мениджъри на фондове подават официални оферти за придобивания и други съобщения.

Офертата на PTG за Avon първоначално изглеждаше правдоподобна, защото козметичната компания бе обект на спекулации, че се продава. Имаше слухове, че компанията за частни инвестиции с подобно име TPG Capital може да отправи оферта.

Но подозренията нараснаха, когато се оказа невъзможно свързването с PTG, която официално е базирана в Лондон, и когато инвеститорите забелязаха грешки и странен език в отчетите и официалните документи на PTG.

Aкциите на Tower поскъпнаха с 32% на 13 май 2014 г., когато Недев подава фалшива оферта за закупуване на дружеството от името на ЗД „Евроинс“ АД. Базираната на Бермудите ACP Re Ltd. в крайна сметка закупи Tower, допълва Ройтерс.

Случаят с Rocky Mountain пък датира от декември 2012 г. и произлиза от фалшиво търгово предложение, отправено от компанията PST Capital Group Ltd., също базирана в Лондон. След новината акциите на сладкарската компания поскъпнаха с 4,6%.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 16 rate down comment 1
SSIW
преди 8 години
"Всички ще ме асоциират с измамник и крадец."............................Що се притесняваш, всички американчИта с Бърнард Мейдоф ли ги асоциират ... или ти по принцип си търсиш повод да те е срам, че си българин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
2012
преди 8 години
2012 означава 2012 к/ра за чичо пенчо швестера ............. да ти е сладко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
2012
преди 8 години
" Освен това регулаторът твърди, че в същото време от сметка в щата Невада са били извършени паралелни сделки. SEC информира, че съдът е запорирал две сметки, от които се предполага, че са извършени сделките. В тях е имало над 2 млн. долара."Съдът в Невада е запорирал сметки за 2 млн.долара. Недев е спечелил няколко десетки хиляди долара ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
Браво бе.....,той е спечелил "десетки хиляди долара".....,направо милиони $ .....Май американския регулатор е подгонил кокошкари.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 12
redcretin
преди 8 години
Браво няма що, пак ще ме е срам да казвам че съм българин. Всички ще ме асоциират с измамник и крадец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още