IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин внася отново предложението за ръст на минималната заплата до 380 лв.

Тристранният съвет не постигна единомислие за ръста на минималната работна заплата

16:49 | 26.05.15 г. 5
Калфин внася отново предложението за ръст на минималната заплата до 380 лв.

Министерският съвет (МС) ще обжалва решението на Върховния административен съд (ВАС), с което бе отменено постановлението на кабинета за повишаване на минималната работна заплата (МРЗ). Това каза пред журналисти вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин след днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Първоначалната реакция на кабинета от миналата седмица бе, че решението на съда няма да се обжалва. Решението е на правната дирекция на МС, тъй като се обжалва акт на съда, без да влиза в детайли.

Калфин обяви, че отново ще бъде внесено в МС същото предложение за нарастване на МРЗ за 2015 година – до 360 лева от 1 януари и до 380 лева от 1 юли.

Очаквано заседанието на Тристранния съвет премина формално, като социалните партньори повториха позициите си за и против нарастването на минималната работна заплата. Всички те останаха на различни мнения за това трябва ли, с колко и кога да се повишава минималното възнаграждение и съветът не стигна до единно решение по въпроса.

Всички участници в заседанието заявиха желание в бъдеще минималната работна заплата да се определя по по-прозрачен начин, но не автоматично, по видими показатели. Вече има работна група към НСТС, която работи по този въпрос.

Вицепремиерът посочи и аргументи, които доказват, че е уместно нарастването на минималната заплата. Той каза, че икономиката ни вече е успяла да излезе от дългите месеци на дефлация, която е „най-големият убиец на една икономика“. Може би не само МРЗ има принос, но е очевидно, че когато се повишават доходите на хората с най-ниски доходи, те не спестяват, а повишават потреблението, което действа благотворно на икономиката, каза Калфин.

Той изтъкна, че не е намаляла и заетостта, а точно обратното – намалява безработицата от началото на годината. Икономическите показатели ни показват, че увеличаването на най-ниските доходи имат добро влияние върху вътрешния пазар и икономиката, допълни той.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) каза, че за неговата организация най-важно е МРЗ да се определя по обективни критерии и по икономически дейности. От асоциацията на индустриалците подкрепят ръст до 360 лева, но са категорично против ръст до 380 лева, защото това не съответства на икономиката ни в момента, каза Велев.

Той обърна внимание на добавката за прослужено време, която се изплаща от работодателите в страната. Според него тя изкривява сметките и на практика никой не работи на минимална заплата. По негови изчисления дори тези, които работят на минимална заплата, получават поне 425 лева бруто възнаграждение.

Велев призна, че доходите у нас са ниски и затова МРЗ „трябва да подпира доходите“, но това щяло да доведе до спад в заетостта, увеличаване на сивия сектор и липса на за квалификация.

Ако МРЗ се договаря по икономически дейности, тя ще бъде по-адекватна, а за някои сектори и по-висока, каза Велев.

Заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков посочи, че Камарата подкрепя механизъм за определяне на МРЗ на секторно ниво.

От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) посочиха, че също искат механизъм за МРЗ, който ще даде ясни параметри за формулирането й. Важна е и оценката на въздействието, каза Васил Тодоров от БТПП. Той изтъкна, че няма логика МРЗ да расте, при условие че изпреварва ръста на производителността на труда и инфлацията.

Ася Гонева от КНСБ посочи, че минималната заплата трябва да нараства. Синдикатът подкрепя предложените размери на МРЗ и призовава за по-амбициозни ръстове, защото МРЗ е инструмент, който стимулира доходите в посока нагоре.

От КТ Подкрепа също са за нарастването на минималното възнаграждение на два етапа до 380 лева, защото това не води до спад в заетостта.

Министърът на финансите Владислав Горанов, който също участва в НСТС, заяви, че ще подкрепи всяко решение за МРЗ, съгласувано с партньорите, но не и автоматизъм при увеличението на показателя. По думите му няма съвършен механизъм, който да отчита зависимостите между отделните икономически параметри.

В икономиката невинаги формулите работят еднозначно, каза още Горанов. Той каза, че Министерството на финансите ще подкрепи съвместно със социалните партньори подбора на определени икономически показатели, на базата на които да се определя МРЗ, но без автоматизъм.

Горанов се извини от името на МС за „профанския начин“, по който бе прескочен тристранният съвет за това важно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"...но това щяло да доведе до спад в заетостта, увеличаване на сивия сектор и липса на за квалификация"Няма няма ! Да се успокои господина! Това увеличение изобщо няма да се отрази на картинката с квалификацията и на заетостта няма да се отрази. Нито в положителна нито в отрицателна посока. Все така потока на запад ще е пълноводен. Само на джоба им мъъъничко ще се отрази ама няма как. Има си граници. А за сивия сектор си има органи които трябва да си вършат работата! А може и те да помагат на органите да си вършат работата ако искат. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
Тоя трябва да внесе законопроект: Ако *** дигне нож или брадва срещу данакоплатец, да и се отнемат социалните помощи за ДВЕ години!!!!!!!!!Или ще храним престъпна ***?!?!?!? И защо да я развъждаме???? За кефа на ДПС???? Или на другите продажници! А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Парадокса е ,че НСИ изчислява ,че трябват 560лв. за да се покриват разходите а мин.заплата е 360лв. ?!Пак НСИ казва ,че за физ.оцеляване трябват 287лв. а 1 200 000 пенсионери взимат под тези пари Наскоро излезе факта ,че 1 000 000 живеят с под 340лв. но не се казва факта ,че при 560лв. цифрата е 3,5 милиона са под тези пари В САЩ човек е определян за беден, ако изкарва 11 700 долара на година или по-малко. За 4-членно семейство се смята, че живее под прага на бедността, ако доходът на домакинството не надхвърля 24 250 долара годишно - http://***.bgonair.bg/economy/2015-05-25/debatat-za-minimalnata-rabotna-zaplata-v-sasht 50 милиона в САЩ са на купони за храна Франция ако взимаш под 500 евро държавата ти дава ваучери за ток и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Казано просто една чистачка или магазинерка в немска верига не може да взима 6 пъти повече от същите немски вериги у нас защото не работи 6 пъти повече Трябва да се кажат и други факти - Евростат за 2010 г. страната ни потребява 853.774 кг. нефтен еквивалент за 1 000 евро БВП.За сравнение енергийната интензивност на датската икономика например е 104.05 кг. нефтен еквивалент за единица БВП ,Ирландия (112.367 кг.) и Великобритания (115.469 кг.) - естествено това не е точен критерий защото финансовата ''индустрия'' влиза във БВП.Още факти ''за производството на продукция за 1000 долара в България се изразходват 2.6 тона условен петролен еквивалент, в Естония е 0.4 т, в Хърватска - 0.5 т, Латвия - 0.5 т, Унгария - 0.6 т, Полша - 0.7 т, Чехия 0.8 т '' - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/prognosis2020/016Chapter14.htm Казано просто мин,заплата трябва да е 500лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се говори с факти ,цифри а не какво мислят индоктринирани икономисти тоест няма сериозен икономист който да не иска високи доходи защото така се стимулира крайното търсене - затова световните икономисти бяха категорични в Давос(2014г.) и МВФ признаха http://***.dw.de/новите-прозрения-на-мвф/a-17488238 ,че неравенството причинява спад на крайното търсене и проф.Пикети го доказа емпирично - http://***/article?id=428257 както и нобелиста проф.Стиглиц в книгата ''Цената на неравенството''Ето графика - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=бнп#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseна която се вижда колко е БВП-то на един работещ тоест при 2 пъти по-голям БВП в Германия разликата в минималните заплати е 8 пъти а Румъния има по-малък БВП но миним.заплата е по-голяма от България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още