IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отново е най-големият притежател на дълг на САЩ

Поднебесната империя изпревари Япония, покачвайки вложенията си в американски ДЦК до 1,2269 трлн. долара през април

12:26 | 18.05.15 г. 28
Китай отново е най-големият притежател на дълг на САЩ

Китай си върна през март титлата най-голям притежател на американски държавни ценни книжа (ДЦК), предава "Интерфакс".

През февруари за първи път след финансовата криза Поднебесната империя бе изместена от Япония. През март обаче Китай увеличи леко своите позиции в актива от 1,2244 трлн. долара до 1,2269 трлн. долара според представените в понеделник данни за инвестициите на страната в ДЦК.

Китай също така е увеличил и инвестициите си в САЩ до 1,261 трлн. долара спрямо 1,2237 трлн. долара месец по-рано.

Русия, която намаляваше в шест последователни месеца инвестициите в американски държавни облигации, през март увеличи дела си минимално с 300 млн. долара до 69,9 млрд. долара. Само през декември Руската федерация продаде американски държавни ценни книжа за 22,1 млрд. долара – най-силният темп на разпродажба от март 2014 г. (25,8 млрд. долара), когато отношенията на Русия със Запада се влошиха рязко поради украинската криза.

В края на март Русия отстъпи от 18-то до 19-то място сред най-големите притежатели на американски дълг, оставайки непосредствено след Германия.

В топ 10 на притежателите на ценни книжа на САЩ попадат още Ирландия, Швейцария, Великобритания, Хонконг, Люксембург и Тайван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 6 rate down comment 2
lozkhris
преди 8 години
За да не вдигат лихвите им трябва война - ама голяма. Те за тва се заядоха с Русия като си мислеха, че подобно на 1985-та ще успеят да ги сложат на колене както Рейгън. Само че Историята не винаги се повтаря, а и доста рядко - успешно. Играчите сега са други, Рейгън го няма отдавна да шие шамари, а в Кремъл е не дамгосаният Горбачов, а костеливият орех Путин, който няма да се пречупи. Играчите сега са други, силните са други. За да успеят онея с масурите им трябват много връзки и много пари. Връзките ги загубиха заради кретенската си алчнотия, а пари, дори и да си напечатат, няма да им свършат работа защото са тоалетна хартия...Всъщност с нетърпение чакам тоя момент, в който американската система ще се срине мощно - защото тя няма нищо общо нито с демокрацията, нито със свободния пазар. И като такава - трябва да умре за доброто на Света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 2
lozkhris
преди 8 години
Амеирка няма избор.Престъпленията на семейства Ротшилд, Рокъфелер и Сие могат да се избият само с война. Няма финансова криза в историята на САЩ след създаването на ФЕД, която да не е завършвала с широкомащабна война, при това далеч от територията на САЩ, разбира се. Всъщност WWII си е завършек на кризата от 1929. Да не забравяме, че и тогава Опел беше американска компания,*** никой не я плесна по ръцете като бълваше военна продукция. А след 1944 се наляха милиарди в Западна Германия, Франция и Англия по плана Маршал - ето ти истинско QE.Проблемът на Китай е свръхпроизводството и безсмислените инфраструктурни проекти,осъществявани за да се реализират парите от излишъците.Диверсификация не е възможна,защото това означава да накараш Европа да харчи както САЩ...Така че китайосите ще продължават да купуват американски дълг,а бабулята ще продължава да печати защото иначе дружно политат от небостъргачите без парашут - независимо дали са в Шангхай или Ню Йорк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
И аз нещо подобно се опитах по-долу да кажа - Китай и Русия нямат некакъв интерес да клатят запада и в частност - УСА. Те искат да правят бизнес, защото там са им пазарите. Само че не са съгласни това да става с политически условия, дърпане на уши и бой по канчето. И Китай, и Русия са достатъчно големи, за да се държат с тях като с непослушни деца. В момента китайците и руснаците казват, че светът преди 2008 г. беше достатъчно хубав, за да приемат това, което последва под абсурдните обяснения за някакви свободи за либийския и сирийския народ, нацистката вакханалия в Украйна и политическата помия, която се изля на масата, на която се хранеше бизнесът между УСА, ЕС, Китай и Русия. И китайците, и руснаците купуват американски дълг, за да поддържат отношенията, чакайки някой зад океана да се събуди, да си удари един душ и два-три шамара и да престане с простотиите... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Да, затова и китай иска диверсификация на пазара на *** си. Докато янките незнам как ще си продават ДЦК-тата на други без или да ги държат с нещо подобно под контрол или да вдигнат лихвата, което е убийствено за тях особено в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
lozkhris
преди 8 години
Абсолютно си прав, само с едно малко уточнение - Китай купува американски ДЦК за да може след това да си продава *** на американския пазар, защото ако па САЩ решат да си затворят пазара за китайски маратонки и електроника / което, естествено, нема как се случи просто ей така/ , Поднебесната ще се срине точно за 24 часа. Та истината е , че двете страни имат взаимна изгода да поддържат статуквото,вкоето едната финансира дефицита на другата, а тя па - излишъците на първата... Така всяка от тях дава на другата да разбере, че ако не играе по тая *** "аз ще се сгромолясам, *** ще повлека и тебе с мен"...Едната мие другата, а па двете лицето... И никой не се сеща, че има и други части за миенеПерверзно и нагло, но верно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Искам да кажа, че ако китайците пожелаят могат да започнат да продават САЩски ДЦК в огромни количества (1-2 трлн.?) и с това да принудят САЩ да вдигне лихвите по ДЦК дори и при рейтинг ААААААААААА от всичките им собствени американски агенции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
"китай взима долари в замяна на експорт" предимно от запад, иронично нали :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
А всъщност откъде Китай взима доларите си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 6
abdul
преди 8 години
Не е вярно това, китай взима долари в замяна на експорт и с тях купува САЩски ДЦК, което е политически лост за действие върху САЩ. Затова и още при първата обява за QE, китайците искаха срок на QE-тата. Янките продължават да се уфлянкват, но доларовата им експанзия скоро ще се надене точно на този китайски политически лост - ако китайците започнат да продават ДЦК в САЩ ще бъдат принудени насилствено да вдигат лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 7
Сините камъни
преди 8 години
Преди година и повече упорито се говореше, че Китай иска няколко американски щата като компенсация, даже се чу и за осъществена сделка!Конспирации, знам ли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още