IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото достигна най-високите си стойности за последните три месеца

Федералният резерв вероятно ще отложи повишаването на лихвените проценти, което е добър знак за ценния метал

11:03 | 15.05.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на златото продължава да расте, достигайки до най-високите си стойности за последните три месеца в четвъртък в резултат на данните за по-ниски производствени цени, които подхраниха надеждите, че Федералният резерв (Фед) ще отложи повишаването на американските лихвени проценти, съобщава The Wall Street Journal.

Най-активно търгуваните контракти, тези за доставките през юни, поскъпнаха със 7 долара, или 0,6%, достигайки до 1225,20 долара за тройунция на New York Mercantile Exchange. Това е най-високата стойност от 13 февруари насам, когато цените приключиха на 1227,10 долара за унция.

Американският индекс на производствените цени, който измерва цените, получавани от бизнеса за неговите стоки и услуги, спадна с 0,4% през април спрямо март. Цените на основните услуги, без храните и енергията, спаднаха с 0,2%. Очакванията на икономистите бяха за повишение от 0,1%, както на цените на всички услуги, така и на основните такива.

Заради признаците, че американската инфлация продължава да бъде умерена, Фед вероятно отново ще отложи повишаването на лихвените проценти, което облагодетелства цените на златото. На благородния метал му е по-лесно да се конкурира с доходоносни активи, когато лихвените проценти са близки до нулата.

Много инвеститори посочват, че поредицата от разочароващи икономически данни напоследък е една от причините централната банка на САЩ да отлага повишаването на лихвените проценти за по-късно през втората половина на 2015 г.

„Данните са по-скоро слаби и с всеки изминал ден увеличението на лихвените проценти се отдалечава все повече“, казва Бил О'Нийл, съосновател на инвестиционната компания Logic Advisors.

Според О'Нийл благодарение на овладяната инфлация в Европа и в други държави световните лихвени проценти вероятно ще останат ниски, което осигурява благоприятна среда за повишаване на цените на златото. „И все пак не мисля, че пазарът е готов да се изстреля до 1500 долара“, казва той, но добавя, че цените могат да достигнат 1250 долара за унция през следващите няколко седмици.

Цените на златото черпят сили и от по-слабия долар. Доларовият индекс WSJ Dollar Index, който следи нивата на американската валута спрямо други международни валути, наскоро спадна с 0,1% до 84,25. Златото се търгува в долари и е по-евтино за инвеститорите, които използват други валути, когато зелената валута се обезценява.

„По-ниските нива на долара предполагат закупуване на повече злато“, казва Дйев Мегър, директор на отдела за търговия с метали в High Ridge Futures в Чикаго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Price still low.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още