IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тристранният съвет не постигна съгласие за пенсионната реформа

Кабинетът ще обсъжда предложенията следващата седмица

17:35 | 13.05.15 г. 3
Тристранният съвет не постигна съгласие за пенсионната реформа

Въпросът как ще се пенсионираме остава отворен през следващата седмица до заседанието на Министерския съвет, когато предложенията за пенсионна реформа ще се обсъждат от кабинета.

След четиричасово заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес правителство, работодатели и синдикати си благодариха взаимно за усилията, но всеки остана на позицията си. Премиерът Бойко Борисов също дойде на заседанието, като обяви, че плавното увеличаване на възрастта за пенсиониране не подлежи на обсъждане.

"Там, където може нещо да се доусъвършенства преди заседанието на МС, ще бъде направено“, обеща вицепремиерът Ивайло Калфин.

Като цяло социалните партньори се съгласиха, че е необходима промяна на сегашната система, защото не е добра и стабилна. В следващите месеци ще продължи работата по промени при отпускането на инвалидни пенсии и за изработването на обективни критерии при определяне на минимална работна заплата и минимален осигурителен доход.

Калфин обобщи острите несъгласия, които бяха изразени днес – за повишаване на осигуровките от страна на бизнеса, и от страна на синдикатите за увеличаване на възрастта за пенсиониране, особено на категорийните работници. По тази тема пък работодателите смятат, че темпът на нарастване, който се предлага, е доста бавен.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът държи на справедливостта и затова иска съпоставимост на условията, при които се пенсионират работещите в сектора за сигурност, в индустриалната сфера, в сферата на културата. „Всичко това трябва да води усещането, че няма тарикати“, изтъкна той. Димитров допълни, че ако управляващите не отчетат „най-тежките“ притеснения по отношения на пенсионната възраст, след 20 май заедно с „Подкрепа“ ще организират действия, за да защитят работещите в най-тежките сфери.

Божидар Данев от БСК уточни, че се предвижда до края на годината да се реши ключовият въпрос за инвалидните пенсии. “1,3 млрд. лева всяка година, над 500 хил. инвалидизирани, което е далеч над средните норми на ЕС, проблем, по който не сме намерили решение”, изтъкна той.

По темата за еднодневните трудови договори също нямаше съгласие. Димитър Манолов заяви, че от КТ"Подкрепа“ смятат, че те ще създадат повече проблеми, отколкото ще решат. По-рано по време на заседанието за възможни проблеми намекнаха и работодателите.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mnaid
преди 8 години
"Божидар Данев от БСК уточни, че се предвижда до края на годината да се реши ключовият въпрос за инвалидните пенсии. 1,3 млрд. лева всяка година, над 500 хил. инвалидизирани, което е далеч над средните норми на ЕС, проблем, по който не сме намерили решение, изтъкна той." Питаме господин Данев условията на труд в България колко пъти са под средните норми в ЕС. Ето го решението - работодателите да създадат приемливи условия за труд, а не да плачат че се увеличават осигурителните вноски и НОИ да изплаща болничните на техните работници, които са се разболяли при ТЕХНИТЕ УСЛОВИЯ на труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
mavericos
преди 8 години
Да спрат шуробаджанащината по ТЕЛК-овече, че от там изтичат ОГРОМНИ по обем ресурси, защото разни *** и тарикати с болки в кръста получават над 70% инвалидност, а хора със сериозни заболявания минават за почти "здрави" . На всеки *** му е ясно, че при сегашния прираст и демографска криза с отрицателен прираст, няма как да искаме понижаване на пенсионната възраст , ясно е , че повишаване ще трябва , 65 години, че и на горе. Работата е там обаче, че електронните трудови книжки се бавят, а мераклиите за пенсии трябва да си търсят УП-тата от дружествата в които са работили, които обаче отдавна не са на тоя свят. Системата се е вмирисала от към главата и трябва да се реже на едро, а не да се кърпи на парче както правят до момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още