IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апартаментните комплекси, хостелите и вилите за гости също ще се категоризират

Местата за настаняване се групират в два класа, категориите ще важат за пет години

16:41 | 08.05.15 г. 1
Апартаментните комплекси, хостелите и вилите за гости също ще се категоризират

Апартаментните туристически комплекси, хостелите, вилите и апартаментите за гости също ще подлежат на категоризация. Това е записано в новата наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, която днес Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане след двегодишно забавяне.

Същевременно властта се отказва от идеята, която се дискутираше през последната година, да отпадне категоризацията на самостоятелните заведения за хранене.

Местата за настаняване се разделят на два класа. Клас А включва хотели, мотели, апартаментни комплекси, вилни и туристически селища и вили. В Клас Б попадат семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги.

Заведенията се предвижда да са 5 вида – ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, като всеки вид има и подвидове.

На туристическите обекти се предвижда да се присъждат от една до пет звезди.

Категоризацията на хотелите ще е с от една до пет звезди, на мотелите – от една до три звезди, на апартаментните комплекси – от две до пет звезди, на вилните селище – от три до пет звезди, на туристическите селища – от две до четири звезди, а на вилите – от три до пет звезди.

Семейните хотели, хостелите, почивните станции, стаите и апартаментите за гости, къщите за гости, бунгалата и къмпингите ще получават от една до три звезди. Пансионите ще се категоризират с една или две звезди.

Категоризацията на заведенията за хранене и развлечения към местата за настаняване ще е съобразно вида им. Т.нар. в наредбата класически ресторанти, ресторантите с национална кухня и специализираните ресторанти за риба, птици и дивеч ще могат да получат от една до пет звезди. Барбекю-гриловете ще получават от една до четири звезди, а ресторант-клубовете ще се оценяват с от три до пет звезди.

Пицариите се предвижда да получават категория от една до четири звезди, атракционно-тематичните ресторанти ще се оценяват с от три до пет звезди, а заведенията за бързо обслужване – с до три звезди. Питейните заведения ще получават от една до четири звезди в зависимост от вида им, а кафе-сладкарниците и баровете – от една до пет, също в зависимост от вида им.

Категоризацията на туристическите обекти, местата за настаняване и прилежащите им заведения, апартаментни комплекси, вилни селища, туристически селища и вили от три до пет звезди и заведения четири и пет звезди ще се осъществява по предложение на експертна комисия по категоризация и сертификация на туристически обекти от министъра на туризма. По предложение на общинските експертни комисии кметовете ще категоризират всички останали места за настаняване и заведения.

Комисиите ще разглеждат подадените заявления за категоризация в 14-дневен срок. При откриване на процедура по категоризация ще се издава временно удостоверение. Експертните групи, които ще оценяват състоянието на обектите и професионалната подготовка на персонала, се предвижда да съставят доклад в 7-дневен срок след приключването на работата, след което ще се определя категорията.

Категориите ще важат пет години.

Всички ще трябва да се съобразят с новата наредба в 6-месечен срок от влизането ѝ в сила.

За издадените по стария регламент временни удостоверения – т.е. ако е започнала процедура по категоризация, а новата наредба междувременно влезе в сила, процедурите ще се довършват по новия регламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
Няк`ва регулация на по-ниско ниво и дейност?? Може би Категоризация на личните тоалетни в жилищата и дворовете? Баси РъБъ .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още