IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите дружества в Европа разполагат с активи за рекордните 19 трлн. евро

През 2014 г. това се равнява на 124% от БВП на Стария континент, сочат данни на EFAMA

11:07 | 08.05.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Управляващите дружества в Европа разполагат с активи за рекордните 19 трлн. евро

2014 г. се оказва рекордна за управляващите дружества (УД) в Европа. Размерът на активите, които управляват, растат за трета поредна година и достигат 19 трлн. евро. Това се равнява на 124% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Стария континент, показват данни на Асоциацията на европейските фондове и управляващи дружества (EFAMA).

Активите, управлявани от инвестиционните компании, се повишават с 15% през миналата година след ръста от 9% през 2013 г. Прирастът се дължи на силното представяне на финансовите пазари по целия свят, гласи Осмия годишен доклад на EFAMA за дейността на УД. Както е видно от графиката, през 2014 г. обемът на активите вече е с близо три четвърти повече от този, отчетен през кризисната 2008 г.

Графика: EFAMA

Институционалните клиенти са най-голямата категория клиенти на европейската индустрия за управление на активи, съставлявайки 74% от общия обем на управлявани активи на Стария континент при 69% през 2013 г. Делът на застрахователните компании и пенсионни фондове е 39% и 33%, съответно.

Според EFAMA четири са факторите, които увеличават инвеститорското доверие – преследването на печалби от инвестициите в средата на ниски лихвени проценти, привлекателността на инвестиционните фондове, що се касае до защитата на инвеститорите, голямото разнообразие от инвестиционни стратегии и рискови профили, обвързани с възвръщаемостта, както и подкрепата, която оказва паричната политика на централните банки.

В резултат на това през 2014 г. търсенето на инвестиционни фондове скочи до 634 млрд. евро. Същевременно, нетните активи на фондовете, инвестиращи в акции, сe повишиха с 14%, а на тези, влагащи в облигации – с 18 на сто.

Данните на EFAMA сочат, че професионално управляваните активи в Европа остават концентрирани в малко на брой финансови центрове в големи държави. Великобритания остава най-големият пазар за управление на активи в Европа, следван от Франция, Германия и Италия.

Към края на 2013 г. четирите страни формират 72 на сто от пазара. Това се дължи на многобройното население, високия БВП и големите спестявания. Например, делът на управляваните активи на Острова възлиза на 302% от БВП, изчислява Асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 8 години
За някои въпроси спор няма. Средната класа също се топи. А, мислил ли си по въпроса: Ако отрицателната енергия на останалите 99% достигне критична стойност и се излее върху този 1%? И още една тема за размисъл. Ако разликата в прослойките стане много, много голяма как ще живее този 1%? На отделен континент, в имения с бетонни огради и ров със сярна киселина, на Марс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 8 години
прав си много, но сега ще бъдеш обявен за комунист света върви към гибелкапитализма като икономическа система е пълен провал, но той се крепи от богатите, защото им гарантира че те ще са последните оцелели на планетатаднес миграцията заради климатичните проблеми е започнала и всекидневно умират стотици хора в следствие капиталистическото "развитие"един ден това ще са нашите внуци, за да може топ 1% богати да оцеляват за сметка на всички останали съкърс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Земята е ''топка'' затворена система в която се знае колко са енерг.ресурси и т.н. под постинга на г-н Хитов доктор по икономика съм обяснил - http://krizata.blog.bg/history/2015/04/02/zashto-niakoi-taka-silno-nenavijdat-velikite-bylgari-v-ikono.1351149 За мен въпроса е доколко това се осъзнава от политиците и финан.олигархия ,и се радвам ,че проф. Джефри Сакс също говори за реформи и устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsТрябва да се говори за проблемите за да се вземат мерки а не да се зарива главата в пясъка Трябва ''кръгли маси'' на световно ниво в ООН и смяна на ''системата'' :УСТОЙЧЕВО РАЗВИТИЕ И СИСТЕМЕН ПОДХОД - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
toto 2
преди 8 години
Аман от разбирачи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Гледам кои страни имат най-много в облигации Италия 70% тоест ако лихвите са до нулата к'во пра'м ?! Отделна тема е ,че 130% държ.дълг си е втора Гърция и т.н. Много ми е гадно но трябва да се каже ,че балона се надува и до 10год. ще стане страшно защото просто не може в една затворена система да има постоянен растеж на БВП и постоянна доходност Сега ЕЦБ изкупува и акции на фирми но едва ли ще промени ситуацията - просто се отлагат нещата във времето но след 2020год. ще е невъзможно да се оправят ''Системата'' се провали и не искат да си го признаят или още не го съзнават ?! - не може да не го съзнават ако аз го осъзнавам Голямата депресия от 1929год. ще е като детска играчка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Балона се надува ,надува и до 10год. ще стане страшно поради простата причина ,че в една затворена система не можа да има постоянен растеж на БВП и постоянна доходност тоест някои няма да вземат пенсии от частните фондове със сигурност През 1918год. Силвио Гезел пише до голям немски вестник ,че ако се запази финан.система ще стане война до 25год. и става 2-рата световна и се знае какво стана 1929год. В същият ред на мисли аз също заявявам ,че до 10год. балона ще се спука и освен финан.катастрофа има още две - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 Страшно е !!! но може да се оправят нещата ако се вземат мерки веднага и казано кратко знам как да се избегнат - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още