IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде ще поемат цените на петрола и бензина през лятото?

Традиционно по-силното търсене на горива през летния сезон вероятно ще подкрепи цените им при евентуално ново поевтиняване на петрола

11:24 | 12.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

В началото на годината, само в рамките на няколко седмици през януари, цената на най-масовия бензин у нас (А 95)  падна от средно 2,20 лв. до малко под 1,90 лв. за литър. Но радостта на клиентите продължи само няколко седмици и цената отново започна да пълзи нагоре, за да достигне до около 2,27 лв за литър, според статистиката на fuelo.net.

Причината цената на горивата у нас да падне беше по-евтиният петрол – цената му започна да намалява още от средата на 2014 г. По българските бензиностанции ситуацията на международните пазари се отрази с известно закъснение, обяснено от участниците на пазара с наличните резерви в рафинериите.

Усещането обаче е, че сега поскъпването на петрола на международните пазари се отразява по-бързо върху цената на горивата на бензиностанциите. Още повече, че миналата седмица лекият суров петрол за първи път през 2015 година прескочи границата от 60 долара за барел.

Ценообразуващ за българския пазар обаче е европейският сорт брент, а при него цената расте от около месец, обясни пред Investor.bg Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. В момента цената на брента с доставка през юни е почти 68 долара за барел, като цената на суровината прехвърли психологическата граница от 60 долара още в средата на април.

Причината за възходящата тенденция на петролните пазари е напрежението в Йемен и участието на Саудитска Арабия във военните действия срещу "Ислямска държава", което оскъпява петрола. Допълнително влияние върху цената ще окаже срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в началото на юни. Ако държавите в картела решат да намалят квотите за добив на суровината, суровият петрол на пазарите ще поскъпне още, допълни експертът.

Той припомни, че делът на суровия петрол в цената на бензина е около 40%.

Върху цената на бензина у нас, освен суровия петрол, влияние оказва и стойността на долара спрямо еврото, каза още Бенчев. 

През лятото фактор за цената на горивата и особено за тази на дизела оказва и търсенето на готовите продукти. Тенденцията се наблюдава в цяла Европа, а у нас може да се очаква допълнително поскъпване на дизела с няколко стотинки именно заради повишеното търсене, прогнозира още експертът. 

През последните два месеца цената на брента се вдигна с близо 25%, докато щатският суров петрол повиши стойността с 40%, изтъкна от своя страна Климент Робев, експерт "Международни финансови пазари" в ЕЛАНА Трейдинг. По думите му тези повишения са в резултат на поевтиняването на щатския долар, както и предвид понижаващия се темп на растеж на петролните запаси в САЩ.

"Липсата на категорични индикации по отношение на прекратяването на провежданата ценова война между САЩ и ОПЕК създават предпоставки да очакваме възходящото движение да е с по-краткосрочен характер и текущият фундамент да окаже нов натиск върху цената на "черното злато" на международните финансови пазар", отбеляза Робев.
 
По думите му ново поевтиняване на петрола вероятно ще се отрази с посока надолу и върху цената на бензина по нашите бензиностанции, но в по-малка степен предвид традиционно повишаващото се търсене на гориво в страната по време на летния сезон.   

Повече по темата вижте в предаването InvestOr на телевизия Bulgaria on Air.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 Моята идея е забрана на офщорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 с цел 6% бюджетни излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегнат 3-те планетарни катастрофи АКО НЯКОЙ ИМА ИДЕИ КАК ДА СЕ СПРАВИМ С 3-ТЕ КАТАСТРОФИ МОЛЯ ДА СПОДЕЛИ ИЛИ ДА МИ ПИШЕ КАТО СЪОБЩЕНИЕ НА ФЕЙСБУКА ПОЛОЖЕНИЕТО Е МНОГО СТРАШНО НО МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИ АКО ДО 1-2год. СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ ЗАЩОТО СЛЕД 2020год. ще е невъзможно защото има технологично време и защото не можем да се откажем на 100% от петрола ,и трябва да си оставим за столетия напред Много съм ядосан защото САЩ 1996год. убиха ел.колата - http://***.emic-bg.org/news/item/663Тоест защото 20-30год. не се прави нищо ?!А се знае от 1974год. след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2 След кризата през 70-те Джими Картър(президент на САЩ)поръчва и 1980год. има официален държ.доклад за петрола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Някакви си професори от МВФ Михаел Кумхоф и Дирк Мюир ЗАОБИКОЛНО го казват - http://***.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godiniСвършва петрола и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231 Хората трябва да знаят ,че идват 3 планетарни катастрофи и може да се избегнат ако се вземат мерки веднага и правилните - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 ,и съм описал основните стратегии https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 Идеята ми е да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражд.общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно за да избегнем катастрофите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още