IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спецзвено ще събира забавени данъци и глоби в Столичната община

Изпълнението на бюджета на София към края на април показва ръст на приходите

13:09 | 05.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спецзвено ще събира забавени данъци и глоби в Столичната община

През второто полугодие ще бъде създадена специална служба към Столичната община, която да отговаря за събирането на забавени данъци, такси и глоби, съобщи зам.-кметът по финансовите въпроси Дончо Барбалов, цитиран от „Фокус”. Целта е да се повиши събираемостта на приходите на общината.

Барбалов представи днес изпълнението на бюджета на София към края на април. Данните показват ръст на приходите - към 30 април 2015 година събраните собствени приходи на общината са в размер на 228,4 млн. лева. Спрямо същия период на миналата година те растат с 13,8 млн. лева.

Събраните през първите четири месеца приходи представляват 43% от планираните за 2015 година.

Само на 30 април, когато изтича срокът за плащането на данъците върху доходите на физическите лица, (тоест към държавния бюджет – бел. ред), в хазната на общината са постъпили 11 млн. лева от платени местни данъци, посочи Барбалов.

Увеличение има при приходите от данъците за покупка на жилище – с 2,5 млн. лева до 21,4 млн. лева. Това потвърждава статистиката за раздвижване на имотния пазар в София. Надеждите на Барбалов са тази тенденция да се запази през цялата 2015 година.

„Имаме и по-добри приходи от такси за технически услуги, които основно са свързани със строителни разрешителни. За първите 4 месеца имаме 3,2 млн. лева приходи от технически услуги. Към края на април миналата година тази сума е била 1,9 млн. лева”, каза още зам.-кметът.

Барбалов припомни още, че капиталовата програма на София за тази година е на стойност 725,9 млн. лева. До април вече са изплатени дейности за 123 млн. лева. Той уточни, че в първите месеци на годината винаги има забавяне на инвестициите в инфраструктура. През тази година обаче работата е започнала по-рано и тези 123 млн. лева вече са платени на компаниите, които работят по проектите.

Зам.-кметът допълни, че средствата, които общината събира за „синя” и „зелена” зона за паркиране в града, се използват за поддържане на социално поносима цена на транспортните услуги в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
"Спецзвено ще събира забавени данъци и глоби в Столичната община".....И какво общо има заглавието със статията.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още