IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите в сектор "Сигурност" са против въвеждане на възраст за пенсиониране*

Няма икономически аргумент, който да налага промени в условията за пенсиониране в сектора, смятат те

13:31 | 04.05.15 г. 10
Синдикатите в сектор "Сигурност" са против въвеждане на възраст за пенсиониране*

В обща позиция синдикалните федерации в сектор "Сигурност" категорично отхвърлиха въвеждането на възраст за пенсиониране. Очаква се масово напускане на полицаи и пожарникари, ако се приеме предложението на социалното министерство, предупреждават от синдикатите, съобщи БНР.

В момента тече общественото обсъждане на законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, който социалният министър представи.

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предложи от 1 януари 2016 г. военни, полицаи, служители в затворите, в ДАНС и други силови ведомства да се пенсионират при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и плавно увеличаване с по 2 месеца годишно до достигане на възраст 55 г. Изискването за осигурителен стаж е 27 г. В момента няма изискване за възраст. Военните и полицаите се пенсионират при 27 г. стаж, от които 18 в системата.

„Към момента няма икономически аргумент, който да налага промени в условията за пенсиониране в сектора“, каза Иван Павлов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, допълва БТА. По думите му е важно да се разбере, че предлаганата с промените възраст за пенсиониране на военни и полицаи от 52 г. и 10 м. е само стартова, а реалната предложена възраст е 55 години.

Минимална възраст от 55 години е изключително висока, особено за служителите, които изпълняват оперативни дейности като действащи пожарникари, коментира Венцислав Станков, вицепрезидент на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите в България "Огнеборец".

Според Павлов е „откровена лъжа“ тиражираното, че от страна на Европейската комисия има натиск за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране в сектор "Сигурност". „Хората, запознати с документите на ЕС и препоръките от 2013-2014 година, знаят, че не се съдържа дори и запетайка, касаеща служителите в сектора“, посочи Павлов.

Дупката в бюджета на НОИ не е причинена от служителите на Министерството на отбраната и на МВР, смятат работещите в системата. Те настояват да започнат да си плащат осигурителните вноски, като преди това да им бъдат индексирани възнагражденията, които са били намалени през 2000 година. Така
ще спре манипулирането и настройването на общественото мнение срещу тях.

Редно е и да бъде създаден фонд към държавното обществено осигуряване за служителите в сектор "Сигурност", смятат професионалните и синдикалните организации в сектора, защото така според тях ще стане видно какви са постъпленията от работещите в системата.

Годишно от сектора се пенсионират около 2000-2500 човека, като над половината са над 55 годишна възраст, а към 1200 са под тази възраст.

Предложените промени в КСО ще доведат до невероятна вълна от напускане на служители от сектор "Сигурност", които отговарят на сегашните условия за пенсиониране, ще последват кадрови промени в системата, смятат още от синдикалните и професионалните организации.

Работещите в системата не изключиха и вероятността да излязат на протест, ако управляващите не се вслушат в исканията и предложенията им.

Според социалното министерство предлаганите промени представляват значителни и реални облекчения. В позиция на министерството се напомня кои са те: правото на пенсия след 27 години стаж, от които 2/3 в системата, да може да се ползва и от бивши служители; правото на пенсиониране става факт без да е необходимо напускане на службата преди това; правото за получаване на пълна пенсия на родените след  01.01.1960, чиито средства в момента са блокирани в универсални пенсионни фондове, се възстановява.

Въвеждането на възраст за пенсиониране, която отговаря на фактическата възраст за пенсиониране и досега, няма да утежни работата на служителите в сектор „Сигурност”. Тя по-скоро затваря вратата за противопоставяне и упреци към тях от страна на обществото и отговоря на принципите на солидарната пенсионна система, смятат авторите на поправките.

Новата система дава възможност и за по-продължителна служба в МВР на кадри, които са необходими, въпреки факта, че вече получават пенсия.

От МТСП очакват в специализираното законодателство да се направи ясно разграничаване между рисковете от полагания труд на различни позиции от системата на МВР, така че пенсионните привилегии да се отнасят единствено за тези, които работят при висок риск за живота и здравето си.

* Допълнена с позицията на МТСП

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
Лечев
преди 8 години
Г-н.Penman , от такива икономисти като теб бълвани в тази страна,свят се зави на хората.Не знам с колко висши си ,сега се купуват на всеки ъгъл,може и с 10 да бъдеш,все тая от теб.Явно нямаш понятие и от МВР.Че си човек със самочувствие ....,но не го бъркай с достойнството.Колкото до факта дали съм сержант,КАПИТАН,директор или земеделски производител,няма срамна работа.На Бате Пешо,да внимава със закона на Ом ,за цялата верига и с токовете на фуко -ниска топка ,няма каква да го коментирам,да си стои на стълба.Аман от такива реформатори като вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Кво се пените бе? На синдикатите това им е работа, много ясно че така ще реагират. Да не искате да кажат "Да, направете възрастта 75 г." ?Сега правителството следва да прецени дали реално има опасност да напуснат и до колко това би се отразило на системата и как и да реши дали ще прави някакви отстъпки, дали ще се отказва напълно или ще им каже "Прав ви път". Това е съвсем нормално. Би било притеснително ако не е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Хаха, масово ще напуснат и ще отидат къде? Голям виц. Ще дойдат нови бре, всеки хайван може да го направите полицай.Ама то като се замислим, с риск за живота си бачкат и *** по строежите, е наскоро един хотел падна на главите на няколко. Да вземем и тях да ги пенсионираме по-раничко?Изобщо, както предрекох преди време като се заговори за поредните реформи в сектора, че нещата ще спрат отново като се стигне до полицията и пожарната :] Никога няма да се оправим ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 8 години
Другарю старши сержант Лечев като гледам май ти наистина си се Уграмотил.Ние ограмотените не сме толко прости и некадърни да ставаме милиционери.И нямам никакво намерение да плащам заплата и пенсия на разни тумбаци дето си чешат по цял ден маясалите *** и не умеят нищо.На мен такава полиция не ми трябва мога си и без нея.Правителството газ до дупка и тумбаците да започнат да си плащат осигуровките.Пенсия на 60г.На Лечев мога да му гарантирам че в КАТ мога да работя до 100 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 1
penman
преди 8 години
Лечев, за разлика от теб, който си вероятно сержант от МВР (съдя по правописните грешки), аз навремето завърших най-елитното висше училище и бях капитан, когато подадох рапорт за напускане (преди двайсетина години). След това завърших още 2 висши образования и много по-добре от теб разбирам от икономика, включително и от пенсионна система. Също така знам много добре на каква възраст се пенсионират полицай и военни в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 3
Joel
преди 8 години
Лечев "Уграмоти се!".А по въпроса предлагам гимнастичките да се пенсионират на 25, футболистите на 38.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 24
Лечев
преди 8 години
Двамата господа от незнам кой сектор , коментар 1 и 2 ,Вие нямате никаква представа от пенсии и НОЙ.Кое Ви дава правото да смятате ,че Вие плащате на някой пенсията.Четете и се уграмотявайте повече! Защо никой от Вас не не написа защо не е постъпил в МВР да си "клати краката" а избрахте да се катерите по стълбовете ,тъкмо ще вземате по една шапка парици.Що не споменеш колко е заплатата в Енергото -по големите кръвопийци,нещеш да пускаш стълба май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 3
mvr0306
преди 8 години
В крайна сметка ако не им оттърва - да напускат и да тръгнат да се доказват в частния бизнес, и нека там се пенсионират на 63- 65год. Като гледам примерно КАТ-аджийте в моя град как си вършат работата и си изкарват заплатите и стажа....по цял ден излегнати в някоя патрулка четат вестници и контролират пешеходните пътеки....ми то и аз искам така, пък даже и до 60г съм навит да бачкам....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 5
penman
преди 8 години
Ако слуша правителството синдикатите няма да прокопса. По принцип синдикатите са деструктивни структури, а тези в силовите ведомства - направо вредни и трябва веднага да се забранят. На който не му харесва - да подава рапорт за напускане и прав му път. Само че никой няма да го направи, защото да си "клатиш краката", и за това да вземаш прилична заплата плюс абсолютно неоправдано големи привилегии, никъде няма да намерят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 5
Бате Пешо
преди 8 години
Скъпи синдикалисти службата в МВР и БА не е ясла.Стига сте ревали никой не ви е длъжен.Като не ви бендисва пазара на труда ви очаква.Няма да ми пърдите цял живот и да лежите и на 50 пенсия.И понеже ви е много тежко после се цаните охранители.Ясен ли съм.Аз няма да плащам данъци за да ви издържам.Ще работите като всички нас.На 60 да се катериш по електропроводи високо напрежение също не е лесно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още