IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's намали рейтинга на Гърция до Caa2

Перспективата остава негативна заради високото равнище на несигурност за постигане на споразумение с кредиторите

09:21 | 30.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's намали рейтинга на Гърция до Caa2

Позовавайки се на продължаващия спор между правителството в Атина и международните кредитори на Гърция, американската рейтингова агенция Moody's понижи допълнително кредитния рейтинг на страната. Официалната оценка на агенцията за кредитоспособността на държавните финанси в момента е Caa2. В следствие на това се очаква повечето частни и институционални инвеститори да продължат да избягват гръцките облигации, предава Bloomberg.

Продължава да има "голяма несигурност" за това дали Атина да постигне споразумение с европейските си партньори, посочи Moody's като обосновка на решението си за рейтинга. Агенцията предупреди още през февруари, че поставя рейтинга на страната под наблюдение.

И перспективата за оценката остава "негативна", като формално по този начин агенцията си оставя „вратичка“ за ново понижаване на рейтинга през следващите седмици. 

„Ключовият момент на решението за преразглеждане на кредитния рейтинг на Гърция към понижение е високото равнище на несигурност по отношение на резултатите от преговорите между Гърция и нейните официални кредитори”, заявява рейтинговата агенция в официално изявление.

По оценка на Moody’s депозитите в частния сектор са се свили до 32 милиарда евро, или 18% от брутния вътрешен продукт, от началото на декември досега. В същото време нетните приходи, които включват данъчни приходи, са с около 5% под целта за периода между януари и март, заяви рейтинговата агенция, добавяйки, че правителството е загубило достъпа до пазара и е изправено пред редица предизвикателства при издаването на облигации, след като чуждестранните инвеститори до голяма степен се оттеглят от пазара на гръцки бонове.

По този начин Гърция се явява и стрес тест за схемата за класификация на рейтинговите експерти, защото за тях не остават значителни възможности за понижение на рейтингите. След клас "Caa2" има само "Caa3", "Ca" и "C". След това би следвало кредитният рейтинг да бъде обозначен с "D", което означава „Default" (неизпълнение).

От години редица наблюдатели критикуват, че оценката на кредитоспособността в случая на Гърция отдавна е загубила своето значение. Въпреки това на пазарите редица инвеститори продължават да сверяват своите инвестиционни решения с квалификациите на агенции като Moody's, Standard & Poor's (S&P) или Fitch.

През февруари и рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Гърция до В- от В заради ограниченията пред достъпа до ликвидност за гръцките банки, припомня Ройтерс.

За четвъртък е планирана среща на т. нар. Брюкселска група, на която Атина може да представи нови предложения за увеличение на държавните приходи. Въпреки това обаче не се очаква скорошен пробив в спора за реформите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Що си играят да го свалят при положение, че Европа ще продължава да им изкупува ***?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още