IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола отбелязаха минимален ръст

Новите сражения в Йемен отново породиха опасения за потенциални прекъсвания на доставките от Близкия изток

10:52 | 23.04.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В четвъртък цените на петрола отбелязаха минимален ръст, след като новите сражения в Йемен отново породиха опасения за потенциални прекъсвания на доставките от Близкия изток, съобщава Ройтерс.

В сряда военни самолети на водената от Саудитска Арабия коалиция продължиха да бомбардират Йемен, въпреки че по-рано Рияд съобщи, че прекратява въздушните удари.

Макар самият Йемен да не е сред най-големите нефтени производители в Персийския залив, танкери на други производители от региона преминават през Аденския залив покрай южните брегове на страната и през тесния проток Баб ел-Мандеб между Йемен и Джибути.

Цените на петрола се вдигнаха с 10 долара този месец заради опасенията за прекъсване на доставките от Персийския залив и признаците за по-голямо търсене на световно ниво.

Цената на американския петрол се вдигна с 0,21% до 56,28 долара на барел, а тази на сорта Брент отбеляза ръст от 0,04%, достигайки 62,76 долара на барел.

В седмичния си доклад Администрацията за енергийна информация на САЩ обяви, че нефтените запаси на страната са се увеличили с 5,3 млн. барела. Резервите нарастват вече 15 поредна седмица и поставиха нов рекорд, достигайки 489 млн. барела. Анализаторите очакваха увеличение от едва 2,5 млн. барела.

Агенцията съобщи още, че вътрешното производство на петрол е спаднало за трети път през последните четири седмици, като през миналата седмица е достигало едва 18 000 барела на ден.

Според някои експерти обаче седмичните данни на правителството са подвеждащи и производството вероятно все още не е започнало да спада, въпреки по-малкия брой нефтени платформи, допълва Ройтерс.

Изпълнителните директори на CERA заявиха, че с все по-малките разходи за фракинг на шистови кладенци в САЩ, производителите могат да продължат да обработват нефтени полета, които само до преди няколко месеца изглеждаха нерентабилни заради срива на цените на петрола.

В същото време анализатори от BNP Paribas коментираха за WBP Online, че според тях „все още има огромен излишък на доставки от суров петрол, което ще продължи поне още няколко месеца“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
"Лицеприятен" повод цените да се върнат ,където е удобно на Правилния Човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още