IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: След договора с Марица 1 и 3 пада и междуфирмената задлъжнялост

България не дължи нищо на Westinghouse и няма да плаща никакви глоби и неустойки, твърди енергийният министър

17:10 | 18.04.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Т. Петкова: След договора с  Марица 1 и 3 пада и междуфирмената задлъжнялост

Пряк ефект от споразумението между държавата и AES Гълъбово (бивш ТЕЦ Марица Изток 1) и ТЕЦ КонтурГлобал (Марица Изток 3) е намаляването на междуфирмената задлъжнялост – след разплащанията от НЕК към AES и ТЕЦ КонтурГлобал, съответно към мините, а те пък към своите контрагенти. Тази теза разви енергийният министър Теменужка Петкова пред журналистката Светла Петрова в предаването Полиграф на телевизия България он ер.

По думите на Петкова за първи път в България се подписва договор за намаляване на цени в енергетиката – такова по същността си е споразумението с централите Марица 1 и 3.  Така наречените американски  централи освен това са поели ангажимент да разплатят дълговете си към мините, възлизащи на 200 млн. лв. 

Петкова е категорична, че няма никаква мистерия и задкулисие в собствеността на ТЕЦ КонтурГлобал– 73% са собственост на американската компания, а останалите 27% - на НЕК.

Правителството Борисов-2 подготвя и наредба, с която цената на тока за индустрията ще бъде понижена. Освен това стана ясно, че енергийното министерство не е спряло да търси стратегически инвеститор за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй след оттеглянето на Westinghouse, която на практика е имала само търговски, но не и инвеститорски намерения.

Енергийният  министър е категорична, че българската страна не дължи нищо на компанията Westinghouse и че няма да плаща никакви глоби и неустойки. 

В „Полиграф“ Петкова направи и анализ за стабилността на цената на тока, за "тихите и кротки" преговори /по думите на премиера Борисов/ с ВЕИ сектора, за алтернативите пред България след изолацията ѝ от новия газов проект Турски поток, както и на много други енергийни теми с "високо напрежение”.

"Полиграф" е на 18 април от 20.30 часа по България он ер и на BGONAIR.BG!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
"Т. Петкова: Сделката с американските ТЕЦ-ове не означава намаляване на цената на тока от юли""По думите на Петкова за първи път в България се подписва договор за намаляване на цени в енергетиката такова по същността си е споразумението с централите Марица 1 и 3. Така наречените американски централи освен това са поели ангажимент да разплатят дълговете си към мините, възлизащи на 200 млн. лв. "Ха дано да е от Юни. Иначе, може да вдигнат "само" изкупните цени на големите ВЕИ-та, където са Големите Интереси. Нали договориха некъв кредит от 16 милиарда, сега ще затулят нещата с НЕК пък после, като слязат от коня, други да му мислят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
aldy
преди 8 години
В Унгария, където очевидно живеят доста по-нормални хора, унгарците са си предоговорили условията с американски централи, вследствие на което цената на електроенергията е паднала с 20%. Тук нашите лакоми властници, ако могат, ще увеличат цената на електроенергията веднага с 50%, пък простолюдието да се оправя както може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още