IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Сделката с американските ТЕЦ-ове не означава намаляване на цената на тока от юли

Решението ще бъде взето от новия състав на КЕВР, посочи енергийният министър

18:19 | 08.04.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Т. Петкова: Сделката с американските ТЕЦ-ове не означава намаляване на цената на тока от юли

Постигнатото споразумение с американските централи в "Марица-Изток" не означава, че ще има намаляване цената на електричеството от юли. Това заяви в ефира на bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Според нея подписаното споразумение с американските централи в „Марица-Изток” е успех за страната ни. "Резултатите са добри и станаха факт след сложни и дълги преговори. До последно, късно снощи продължиха разговорите, преди да се стигне до съгласие", отбеляза тя.

По думите ѝ министърът на енергетиката разясни, че всъщност намаляват с 31% плащанията към американските централи в "Марица-Изток". Сумата е по-ниска с около 100 млн. лева годишно, или около 1 млрд. лева до края на договорите. "Досега плащахме на "Мариците" без да работят, само да поддържат готовност за включване", поясни тя.

Министърът изтъква, че ще решението за евентуално коригиране на цената на тока ще бъде взето от новия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"Създадохме работна група и проучихме ситуацията около споразумението с Westinghouse. В резултат на това формулирахме искане компанията да стане стратегически инвеститор и очакваме тяхното решение", отбеляза министърът.

Министър Петкова посочи, че се надява преговорите с Westinghouse да продължат, като в крайна сметка да се стигне до взаимноизгодно споразумение. "Не сме се отказали от 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това не е единственият възможен вариант, трябва да гледаме преди всичко интересите на България", допълни енергийният министър.

По-рано днес коментар на новото споразумение направи и премиерът Бойко Борисов. "Радвам се, че подписахме това споразумение, по което се работеше от месеци".

Според него и държавата не е била коректна към двата инвеститора. „Водените преговори са доказателство, че България е правова държава и не се гонят инвеститори, изкупувайки дялове в централите, например. Това щеше да е много тежък репутационен проблем за България", коментира той.

По думите му подобни преговори "тихо, скромно, без парадност" се водят и със "зелените енергии" и ЕРП-тата.

Премиерът беше категоричен, че има още резерви за намаляване на цената на тока по веригата - купувачи и продавачи на електричество, и може да се преговаря за това. Според него има нарушения при присъединяването на енергийни паркове, но точните данни ще станат ясни след десетина дни, когато приключат проверките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
ами то БРАТЛЕ не е проблем да ги свалим, проблема е че и тебе да сложим и ти си същия ИЗЕДНИК....за четвърт век се изредихте всички ИЗЕДНИЦИ....честито...изядохте ни вече и няма какво и кого по-вече да ядете..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Stefan--L
преди 9 години
Що за идиотска несуверенна държава сме ? Смешни политици *** американците им диктуват какво да правят на тия продажници Бойко Плевньо и Кунева ! ДА ГИ СВАЛИМ ОТ ВЛАСТ БРАТЯ ТИЯ ИЗЕДНИЦИ НА НАРОДА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
marto76
преди 9 години
Навремето Иван Костов сключи този престъпен договор с американските ТЕЦ-ове, който ни загроби за години напред! Естествено за тази сделка *** от Драгалевци е получило и доста тлъста комисиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още