IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1 млрд. лева ще спести НЕК от новите договори с американските централи

Държавната компания ще търси банков заем, за да покрие задълженията си към двата ТЕЦ-а, обясни енергийният министър

12:19 | 08.04.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата край Гълъбово.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата край Гълъбово. Снимка: Ройтерс

По 100 млн. лева на година ще пести Националната електрическа компания (НЕК) от промяната на договорите с американските централи - AES Гълъбово и ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова след официалната церемония, по време на която представители на централите и изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев подписаха споразумения за промяна на дългосрочните договори за изкупуване на електричеството.

Новите условия предвиждат намаляване на цената за разполагаемост (готовността на мощностите да заработят) с общо 31% по двата договора. За AES намалението ще бъде в рамките на 14 на сто, а за другата централа - със 17%, поясни Петкова (не е ясно защо министърът сумира по този начин отстъпките по два отделни договора с отделни контрагенти, бел. ред.). 

Цената за произведената енергия няма да бъде променяна, но тя е по-ниска от тази за разполагаемост и НЕК всъщност има интерес двете централи да работят, поясни тя. 

Без споразуменията НЕК трябваше да плаща годишно на AES 328 млн. лева, а сега ще плати 283 млн. лева. За КонтурГлобал сумите се променят от 283 млн. лева на 235 млн. лева годишно.

Няма да има удължаване на срока на договорите, уточни още енергийният министър. По нейни изчисления в резултат на постигнатите споразумения НЕК ще спести 1 млрд. лева за целия срок на контрактите.

„Това е сериозна крачка напред, за да спасим енергетиката от финансовия колапс, в който се намира. Намалението на цената не е свързано с удължаване на срока на тези договори. Те ще приключат в рамките на периода, за който се уговорени”, каза още Петкова.

В замяна на постигнатите договорки НЕК ще изплати скоро задълженията си към американските централи, които възлизат на общо около 700 млн. лева. За да влязат в сила споразуменията, тези дължими суми трябва да бъдат платени до края на юни. Тъй като държавното дружество не разполага в момента с тези средства, ще бъде осигурен банков заем, като вече се водят и разговори с банкови институции, допълни Теменужка Петкова.

Тя беше категорична, че не трябва да има очаквания, че намаляването на цената за разполагаемост на двете централи ще намали цената на електричеството. Споразуменията ще намалят дефицита в НЕК и може да има задържане на цената, но не и да я намали, обясни министърът.

Тя допълни още, че икономическата среда в момента е коренно различна, което е позволило предоговаряне на условията по дългосрочните договори.

„Радвам се, че подписахме това споразумение, по което се работеше от месеци“, коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов. Според него и държавата не е била коректна към двата инвеститора. „Водените преговори са доказателство, че България е правова държава и не се гонят инвеститори, изкупувайки дялове в централите, например. Това щеше да е много тежък репутационен проблем за България", коментира Борисов.

Той каза още, че подобни преговори "тихо, скромно, без парадност" се водят и със "зелените енергии" и ЕРП-тата.

Премиерът беше категоричен, че има още резерви за намаляване на цената на тока по веригата - купувачи и продавачи на електричество, и може да се преговаря за това. Според него има нарушения при присъединяването на енергийни паркове, но точните данни ще станат ясни след десетина дни, когато приключат проверките.

В присъствието на американския посланик Марси Рийс Бойко Борисов потвърди, че Westinghouse „са добре дошли като стратегически партньор, а не като търговец“.

Представителите на двете американски централи от своя страна бяха категорични, че ще останат в България и определиха споразумението като много добро за страната.

„Преговорите ни бяха трудни, но се споразумяхме, защото имаме доверие на правителството, че е решено да стабилизира енергийния сектор“, посочи президентът на бизнес звено „Европа“ в AES Хулиан Небреда. „С тази сделка нашето партньорство продължава. Постигнахме добър компромис и сме уверени, че правителството ще продължи с реформите в сектора“, каза Гари Левсли от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Гари Левсли.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 16 rate down comment 7
stat counter
преди 9 години
"поясни Петкова (не е ясно защо министърът сумира по този начин отстъпките по два отделни договора с отделни контрагенти...)" Ами защото министъра е *** и е свикнал това да не прави впечатление на избирателите му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
Дам факторин само където дискаунта не идва от задълженията, а от бъдещ отбив, но са си прави Хамеринакците, както и всеки които прибягва до тази възможност, все пак това си е забавено задължение към тях, кой бизнес му е кеф някой да му бави стотици милиони и да знае че скоро може и да ги отпише, едно е да си върнеш и да имаш кешови наличности, друго е имаш търговско взимане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 20
Макс
преди 9 години
Подкрепям, това си е чист Факторинг на вземането на пиндосите. Анекса към договора е обезпечение на заема. Пиндосите ще си вземат дисконта, като лихва... Разни Герпаджийски мишленца ще църкат щастливи, а на народа пак му е в моторетката, дали ще плаща на Пиндоцентралите или на Пиндобанката все тая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 11
OMG
преди 9 години
Все пак споразумението с американските централи цели да намали дефицита в НЕК, а не да върне социализЪма, както мнозина "рупащи" се надяват :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 16
absfresh
преди 9 години
Едно птиченце ми говори , че това е моркова на санкциите срещу Русия и пропадането (затлачването) на южен поток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 5
Tobywolf
преди 9 години
Нищо ново не е научено, па и старото не е забравено ...Народът рупа зеле, а политбюро - яде пиле... ерго общо всички ядат пиле със зеле...Е те това е общото намаление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 6
bgMan
преди 9 години
Главното е, че не не удължиха договорите.Доколкото виждам от обявените цифри в статията договореното намаление е 45+48 = 93 милиона лева годишно, а не гръмките 100 милиона лева.Срещу намалението от тези 93 милиона лева годишно НЕК ще тегли над 600 милиона лева нов кредит за да изплати досегашните си задължения към тези два ТЕЦ-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Black and white cat-
преди 9 години
Ееех толкова близо бях! Преди седмица написах тук "около 28 милиона долара." на година, то се оказа 25 ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 2
fortiss
преди 9 години
Нека да видим целия анекс и срещу това какво е договорено. Не мислете, че американците ще отстъпят вече договорени пари ей така.Преди 2 седмици нали фин министър се похвали как като сме изплатили един дълг с друг, от първия сме спестили 3,7 милиона лева. Хвалби в стил ала Бойко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Делянче прости сметки 17+14 прави 31 делим го на 2 става 15.5% та това ти е общото намаление на цената на тези два ТЕЦа.Иначе добра новина, щом това намаление не е обвързано и по-дълъг период,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още