IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите в спор как да се представя доходността на пенсионните фондове

Комисията за пенсионните фондове в НС започна изготвянето на работен вариант на доклад с препоръки и предложения

18:02 | 07.04.15 г. 5
Депутатите в спор как да се представя доходността на пенсионните фондове

Депутатите от временната парламентарна комисия за проучване на състоянието на пенсионните дружества не стигнаха до решение за това каква терминология да се използва пред обществото и в рекламните материали на пенсионните фондове, когато се дава информация за доходност – дали да се говори само за номинална, или да се дават данни за реалната и номиналната доходност.

Според Нестимир Ананиев от Реформаторския блок проблемът с разминаването в информацията за доходността може да се реши с изясняването на използваната терминология. По негово мнение трябва да се използва финансов език, който е разбираем за хората.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт обясни, че идеята на неговото предложение е да се разсее тиражираната теза, че дружествата са управлявани лошо, защото реалната доходност по някои изчисления била отрицателна.

В крайна сметка временната комисия остави решението за това каква терминология да се използва за доходността на експертите в работната група, която бе създадена между Комисията за финансов надзор (КФН) и пенсионните дружества.

Междувременно заместник-председателят на КФН Ангел Джалъзов предложи при термина реална доходност освен един индикатор – инфлацията, да се прибави и втори – за парично претеглена доходност, което ще доведе до консенсус между КФН и дружествата. Джалъзов уточни, че работната група все още изяснява казуса с методиката за изчисляване на доходността и предстои да се коментира формулата.

Комисията започна с обсъждането на работен вариант с конкретни препоръки и законодателни предложения, които да бъдат обобщени в окончателен документ.

На днешното заседание председателят на комисията Корнелия Нинова даде старт на дебатите по предложения на депутати членове на комисията. Единодушно бе прието предложенията да се дебатират и приемат едно по едно.

Окончателният доклад за работата на комисията се очаква след края на депутатската ваканция за Великден.

Припомняме, че временната комисия бе създадена през февруари със срок на действие един месец, но впоследствие той бе удължен до 30 април.

Председателят Корнелия Нинова заяви, че комисията ще излезе не само с препоръки, но и с конкретни законодателни предложения относно предмета на дейност, а именно - състоянието на пенсионните дружества и регулаторната рамка.

Комисията подложи на обсъждане и темата с изясняването на собствеността на дружествата. Бе прието в доклада да се запише, че комисията вижда празнота в законовата рамка по отношение на изясняването на собствеността на пенсионните дружества.

Временната комисия постави на обсъждане и темата за прехвърлянето на вноските за втора пенсия в Сребърния фонд, каквото е последното предложение на Министерството на финансите. Но в последна сметка народните представители решиха, че това ще бъде политическо решение, а и се очаква политическите партии да излязат с позиции по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
fortiss
преди 9 години
спорете си - не ми пречитескоро ще ви кажа ЧАО на спонсорството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
fortiss
преди 9 години
искаш да умрем от смях ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
fortiss
преди 9 години
николко, според ДИВИДЕНТИТЕ от ПФ работят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
ceneto
преди 9 години
няма ли да има картина и звук от спора, ще е интерсно, все пак ще се спори за нещо, от което спорещите си нямат и понятие :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
makroikonomist
преди 9 години
Интересно колко депутати могат да схванат разликата межу money-weighted и time-weighted доходност, която беше в основата на спора между КФН и пенсионните фондове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още