IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските програмисти имат най-добра репутация в света

Според изследване на популярната Q&A платформа Stack Overflow те имат най-висока средна оценка

14:28 | 06.04.15 г. 4
Българските програмисти имат най-добра репутация в света

Ако трябваше да посочите мястото в света, където се намират най-добрите програмисти, сигурно щяхте да кажете Калифорния заради Силициевата долина, нали? Наскоро събрани данни от Stack Overflow показват, че това съждение е грешно и всъщност една друга страна е начело, пише сайтът Venture Beat.

За да бъде разбран къде е най-големият талант на програмисти в света, Venture Beat е анализирал данни от водещата Q&A платформа в света Stack Overflow, която има 3,5 млн. потребители. Според данни на Alexa Stack Overflow е 53-ият сайт по трафик в света и 36-ият най-популярен в САЩ. Следващият най-близък сайт до него, Sitepoint, е на 1290-о място.

За да се разбере къде са най-добрите създатели на код в света, Venture Beat са анализирали профилите на 14 898 потребители в сайта – всички, които имат репутация над 5000.

Сумираната репутация на топ юзърите на платформата по страни и разделена на броя на топ потребителите, според Stack Overflow дава първо място за България. От страната ни има „едва" 40 потребители, които печелят над 5000 репутация, но средният им резултат поставя страната начело в света.

По бройка на най-много потребители с рейтинг над 5000 първият град в света е Лондон с 394, следван от Ню Йорк – с 270 и Сан Франциско – с 269.

Данните показват нещо, което отдавна се знае в професионалните кръгове в България - че страната има огромен потенциал за развитие на IT сектора, което се вижда и от нарастващия му дял в БВП. Не може да се подмине и факта, че този сектор е сред най-малко регулираните от държавата и може би затова се справя толкова добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
emilioner
преди 8 години
a sait koito da hvali bulgarskite prostituki ima li da pisha i az tam che sa mnogo sochni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 3
Илко
преди 8 години
*** Кук да не е програмист ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 8 години
Посочените от теб са CEO-та в двата най-големи концерна в света, статията е за служители в ИТ, а не мениджмънт отдел.Аман от хейтърски изказвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 43
studioaa
преди 8 години
Това число, което го посочвате абсолютно нищо не значи...Когато имаме българин на пост като Сатя Недела или *** Кук може да пишете пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още