IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикалисти искат да се запази ранното пенсиониране в първа и втора категория

Индустриалните федерации и пенсионните дружества са с единно становище по въпроса за ранното пенсиониране

14:03 | 05.04.15 г. 1
Синдикалисти искат да се запази ранното пенсиониране в първа и втора категория

Индустриалните федерации от КНСБ и КТ „Подкрепа“ настояват при изготвяне на промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) правителството да запази ранното пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд и едновременно с това и да се разработи механизъм, така че тези, които имат пълно осигуряване след 2000 г. в професионални пенсионни фондове, да получават пълния размер на пенсията, като изплащането се раздели между НОИ и професионалните пенсионни фондове.

Това се посочва в писмо, изпратено от федерациите до ръководствата на парламентарните групи в Народното събрание и до председателя на Комисията за социални и демографски политики Хасан Адемов.

Федерациите отбелязват в становището си, че сегашното законодателство е дискриминационно спрямо работещите в първа и втора категория труд. Категорийните работници се осигуряват с по-високи осигуровки /15,3% в НОИ и 12% в ППФ/. Но ако не са достигнали възрастта за пенсиониране, те ще получават пенсия само от професионален пенсионен фонд, но не и от НОИ.

Становището на индустриалните федерации съвпада с това на пенсионно-осигурителните дружества и с интереса на работещите в първа и втора категория труд, тъй като предлага в периода, когато те не са достигнали възраст за пенсиониране, да не бъдат ощетявани, а да получават пенсия от НОИ и допълваща пенсия от професионален фонд.

Пакетът от мерки за пенсионната реформа, предложен от социалното министерство, предвижда за мъжете, работещи в условията на първа категория труд, плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране с по 2 месеца, а от 2030 г. – с по 3 месеца за календарна година, до достигането на 57-годишна възраст, а за работещите в условията на втора категория труд – до 62 г. през 2037 г.

За жените от първа категория труд се залага плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца на година до достигането на 57 - годишна възраст и до 62 - годишна възраст за работещите в условията на втора категория труд през 2043 г.

Темата за пенсионната реформа може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още